Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Putin diže ulog, ide u totalnu eskalaciju: Zapad više nema izbora

Putin je odigrao onako kako se od njega moglo očekivati, eskaliraće sukob jer tako u javnosti, i što je važnije, u krugu elita i vlasti ostavlja utisak moći. Bez toga nastupa erozija njegovog liderstva

Nakon ukrajinske ofanzive u Harkovu ruski predsjednik Vladimir Putin suočio se s alternativom: eskalacija ili poraz. Ovo potonje ne bi bio samo vojni poraz nego vjerovatno i politički s dubinskim posljedicama po putinizam. Za koji Putin želi da ga nadživi kao model vlasti, piše jutarnji.hr.

Nije bilo ni iznenađenja. Ruski je predsjednik prvo pokrenuo međunarodnu inicijativu, ovaj put samo u krugu “prijateljskih zemalja”, članica Šangajske organizacije za saradnju koje su se okupile u uzbekistanskom Samarkandu prošle nedjelje i nije dobio podršku. Narodna Republika Kina ga čuva partnerom, ali neće zbog njega riskirati američke i EU sankcije. Turska ima vitalne interese u Crnom moru pa igra na sve strane da ne postane rusko jezero, a Indija ne želi biti pretjerano vezana ni uz koju državu. Sila su u nastajanju.

Zemlje Srednje Azije, bivše sovjetske republike, ne žele razljutiti Putina, ali ga ne žele ni preblizu. Kazahstan mu je otvoreno rekao da ga ne podržava.

Nakon toga je uslijedilo razdoblje refleksije, a onda je Putin pokrenuo sistem. Duma, donji dom ruskog parlamenta, donio je u utorak amandmane o vojnoj službi zaoštravajući kazne zbog kršenja obaveze, prije svega dezerterstva i izbjegavanja službe. Tako je u februaru krenuo proces priznavanja samoproglašenih “narodnih” republika na okupiranim područjima Ukrajine.

Istovremeno se kreće u referendume kojima bi ukrajinska područja pod ruskom okupacijom: Lugansk, Donjeck, Zaporožje, Herson (ova posljednja tri djelimično) prihvatila aneksiju i postala dijelom Rusije. Pa se na tim područjima, protivpravno pripojenima, može primjenjivati ruska odbrambena doktrina koja uključuje i korišćenje oružja za masovno uništenje: taktičko nuklearno se najčešće spominje, a nije isključeno ni hemijsko. Nakon toga slijedi govor naciji koji je u utorak naveče odgođen: da li zbog unutarnjih rasprava ili namjerno…

Putin se odlučio na djelimičnu mobilizaciju, samo rezerve koja ima određenu vojnu osposobljenost. Cilj je dakle pokušati djelovati brzo jer bi opšta mobilizacija tražila dulju obuku vojnih jedinica. Iako je i za uvođenje rezerve u jedinice potrebno određeno vrijeme. Vrijeme tokom kojeg ukrajinske snage mogu ostvariti nove odbrambene uspjehe.

Putin je odigrao onako kako se od njega moglo očekivati, eskaliraće sukob jer tako u javnosti, i što je važnije, u krugu elita i vlasti ostavlja utisak moći. Bez toga nastupa erozija njegovog liderstva. Što je jedini neprihvatljiv scenarij.

Kremaljski car je podigao ulog definišući otvoreno da je riječ o sukobu sa Zapadom. Odatle i prijetnja djelovanja oružjem za masovno uništenje i uvjeravanje “ne blefiram”. Možda prije uvjerava sebe nego prijeti Zapadu, ali u situaciji u kojoj su mu opcije ograničene, a jesu, iracionalnost treba uključiti u sve računice.

Ruska vojska se pokazala neuspješnom na frontu i Putin mora preduzeti mjere da tu sliku promijeni. I zato je opasan.

Zapad sada takođe nema izbora, mora nastaviti pomoć Ukrajini. Putinova eventualna pobjeda vodila bi prema eskalaciji na prostor NATO. To je scenarij koje se mora pokušati izbjeći.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Stipe
21.09.2022-11:31 11:31

Vladimire, vrati nato fašiste u kameno doba u kome će organizovati građansko društvo, zelenu energiju i gej parade.

Pe Pera
21.09.2022-12:02 12:02

I? Šta sad? Polupaće zelenog i napraviti ravnicu od ukrajine samo zbog bolesnog apetita zapada da vlada cijelim svijetom i svima resursima. Jadan narod i ukrajine i rusije će platiti glavom, evropa će kolabirati, možda će se uključiti poljaci jer imaju velike aspiracije prema djelu ukrajinske teritorije, mada i drugi nisu imuni na to ( madjari, rumuni,….) Britanci ako procene da ih neće mnogo boleti će sačekati trenutak da se umešaju ali će gurati druge, tipa bugari, rumuni, crnogorci, finci,…. ali će zdušno podržavati azere u huškanju. I onda dve – tri atomske, ako tak stane biće dobro ali ako… Pročitaj više »

Nikola
21.09.2022-13:31 13:31
Reply to  Pe Pera

Vala si nepismen ka i krezubi sendvičari picoustanci :))))))))

Bot
21.09.2022-13:31 13:31

Slava Rusiji, sada će da se pokrene prava mirovna intervencija na denacifikaciji ukrajne i centralne europe. Red je da kao NATO članica pošaljemo zahtjev našim NATO saveznicima, da pod hitno nađu dogovor za zelenim stolom jer će Rusi razbucati alijansu ko šofer Fetov burek . Slava bratskoj Rusiji .

Stipe
21.09.2022-13:50 13:50
Reply to  Bot

Videćeš kako će preko noći milogorski građaneri da postanu veliki Rusi. Pevaće Kalinku i igraće Kazačok, samo kada se uvere da je Rusija jača. :)

Bozo
21.09.2022-16:06 16:06

Ruski fašisti hoće da “denacifikuju” Evropu. Bote, na kraju će sebe da razbucaju.

Stipe
21.09.2022-17:57 17:57
Reply to  Bozo

Pre toga će vas nato fašiste vratiti u kameno doba pa ćete hodati u rikverc i svetlucaćete u mraku.

Husein
21.09.2022-16:06 16:06

PUTINOVI-Poslanici i funkcioneri koji svakodnevno urlaju o potrebi mobilizacije ostaće u toplim foteljama, živi i zdravi. Smatram da ih treba mobilisati i poslati u Ukrajinu – neka ginu za svoje bolesne fantazije, a ne da se šalju obični momci u smrt !