Policija u iranskoj prijestonici nije pucala na demonstrante i oficiri su dobili naređenje da pokažu suzdržanost, rekao je šef teheranske policije.

Foto: EPA

On je to izjavio pošto su svjetski mediji prenijeli vijest da su snage bezbjednosti ispalile bojevu municiju i suzavac na građane koji su protestovali protiv prvobitnog negiranja Islamske Republike da je oborila ukrajinski avion.

U iranskim državnim medijima nije bilo izvještaja o incidentu nedaleko od Azadija, trga Slobode u Teheranu, u nedjelju uveče gdje su održani protesti.

Ipak, na nekim video snimcima za koje se navodi da su sa tih protesta, kako prenosi AP, vide se demonstranti koji bježe pošto je među njih ispaljen suzavac, a jedna žena na farsiju viče: “Ispalili su suzavac na ljude! Azadi skver. Smrt diktatoru!”

Na dugom snimku je se vidi kako jednu ženu odvlače dok iza nje ostaje krvavi trag na zemlji, dok okupljeni govore da je upucana u nogu.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost tih snimaka.

“Na protestima policija apsolutno nije pucala, jer je dato naređenje da pokažu suzdržanost”, rekao je Hosein Rahimi, šef teheranske policije.

Policija u crnim uniformama i sa kacigama rasporedila se prije toga na trgu Vali-e Asr, na Teheranskom univerzitetu i ispred drugih gradskih znamenitosti.

Pripadnici Revolucionarne garde patrolirali su gradom motociklima, a na ulicama su bili, kako se navodi, pripadnici obezbjeđenja u civilu, prenosi AP.

U padu ukrajinskog aviona u sredu poginulo je svih 176 ljudi, uglavnom Iranaca i dvojih državljana Irane i Kanade, a iranske vlasti su tek u subotu priznale da su ga njene oružane snage slučajno gađale.

Iranci su izrazili gnijev zbog obaranja aviona i pogrešnih objašnjenja visokih zvaničnika uslijed tragedije, istovremeno oplakujući stradale među kojima je bilo mnogo mladih ljudi koji su studirali u inostranstvu.

Komentari

avatar