Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

Prvom pacijentu ubrizgan eksperimentalni virus koji ubija ćelije kancera

Kandidat za lijek, nazvan CF33-hNIS (vakinia), je ono što se zove onkolitički virus, genetski modifikovani virus dizajniran da selektivno inficira i ubija ćelije kancera dok zdrave ćelije štedi, prenosi Science alert

Eksperimentalni virus koji ubija ćelije kancera prvi put je primijenjen na ljudskom pacijentu, sa nadom da će testiranje na kraju otkriti dokaze o novom načinu uspješne borbe protiv kancera u ljudskom tijelu.

Kandidat za lijek, nazvan CF33-hNIS (vakinia), je ono što se zove onkolitički virus, genetski modifikovani virus dizajniran da selektivno inficira i ubija ćelije kancera dok zdrave ćelije štedi, prenosi Science alert.

U slučaju CF33-hNIS, modifikovani virus boginja djeluje tako što ulazi u ćelije i umnožava se. Na kraju, zaražena ćelija puca, oslobađajući hiljade novih virusnih čestica koje djeluju kao antigeni, stimulišući imunski sistem da napadne obližnje ćelije kancera.

Prethodna istraživanja na životinjskim modelima pokazala su da lijek može da iskoristi imunskii sistem na ovaj način da “lovi” i uništi ćelije kancera, ali do sada nije rađeno testiranje na ljudima.

To se upravo promijenilo, sa ko-proizvođačima lijeka, centrom za liječenje karcinoma i istraživačkim centrom “City of Hope” u Los Anđelesu i biotehnološkom kompanijom “Imugene” sa sjedištem u Australiji. Oni su objavili da je prvo kliničko ispitivanje na ljudskim pacijentima u toku.

– Naše prethodno istraživanje pokazalo je da onkolitički virusi mogu da stimulišui imunski sistem da reaguje i ubija ćelije karcinoma, kao i da stimuliše imunski sistem da bolje reaguje na druge imunoterapije – kaže onkolog i glavni istraživač centra “City of hope” Daneng Li, koji sa svojim timom vjeruje da “CF33-hNIS ima potencijal da poboljša ishode za pacijente”.

Otključavanje tog potencijala će prvo zavisiti od toga da se pokaže da je CF33-hNIS bezbjedan za ljude, pri čemu će se prva faza ispitivanja fokusirati na bezbjednost i podnošljivost lijeka.

Očekuje se da će ispitivanje uključiti ukupno 100 učesnika, od kojih će svaki biti odrasli pacijent sa metastatskim ili uznapredovalim solidnim tumorima koje su prethodno pokušali da liječe sa najmanje dvije linije standardnog liječenja.

Kada budu uključeni u ispitivanje, ove osobe će dobiti niske doze eksperimentalnog tretmana putem direktne injekcije, odnosno intravenozno.

Ako rani rezultati budu uspješni i CF33-hNIS se bude smatrao bezbjednim i dobro se tolerisao, dodatni testovi će istražiti kako se lijek uparuje sa pembrolizumabom, postojećim tretmanom antitijela koji se već koristi u imunoterapiji karcinoma.

Verzija virusa koja se sada klinički testira proizvodi humani natrijum jodid simporter (hNIS), protein koji omogućava istraživačima da snime i prate replikaciju virusa, kao i da omogućava dodatni način oštećenja ćelija kancera dodavanjem radioaktivnog joda.

Međutim, prije nego što se utvrdi efikasnost, istraživači će prvo tražiti da vide koliko dobro pacijenti reaguje na lijek, bilježeći učestalost i ozbiljnost bilo kakvih neželjenih efekata, a takođe istražuju koliko dobro prolaze učesnici dok se niske doze povećavaju.

Sekundarne mjere, uključujući procjene o tome koliko efikasno CF33-hNIS smanjuje liječene tumore, biće analizirane kasnije, ali s obzirom na to da se očekuje da će ispitivanje da traje dvije godine i to na više kliničkih lokacija, vjerovatno će proći neko vrijeme prije nego što se saznaju rezultati.

– Ako se pokaže da je lijek bezbjedan i da se dobro podnosi, mogli bismo da tražimo moćno novo sredstvo za borbu protiv tumora – kaže hirurški onkolog dr Suzan Varner, koja je prethodno vodila tim koji je proučavao efekte CF33 na tumore kod miševa.

Ona je 2020. godine rekla da ovaj onkolitički virus trenira imunski sistem da cilja određenu ćeliju karcinoma.

– To znači da ako slična ćelija kancera ikada pokuša da ponovo nastane, imunskii sistem će biti spreman – rekla je doktorka.

Još niko sa sigurnošću ne zna da li će CF33-hNIS učiniti isto kod ljudi, ali ako može, to će postati tek druga onkolitička virusna terapija za karcinom koju je odobrila FDA, nakon lijeka koji se zove talimogen laherparepvec (T -VEC), modifikovana verzija virusa herpes simpleksa, koji se koristi u liječenju melanoma.

Najnovije

Češka preuzima predsjedavanje EU: Evropa kao zadatak

Češka Republika preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom (EU), a prioriteti će joj biti upravljanje izbjegličkom krizom i poslijeratna obnova Ukrajine, energetska bezbjednost, jačanje evropskih...

UŽIVO: Crna Gora dočekuje Francusku

Crna Gora dočekuje Francusku u meču petog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Tok meča: 2:5 – Francuska ima plus tri, Poarje je postigao četiri od pet poena...

CBCG: Na novom spisku 57 blokiranih kompanija manje

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 57 preduzeća manje nego na prethodnom. Na novom spisku,...

Budućnost protiv FSCG: Još jedan apsurd, kao da je neko sav naš trud obrisao...

Nakon odluke Izvršnog odbora FSCG da od sljedeće sezone da jedan igrač rođen 2002. i mlađi bude na terenu, umjesto dva, oglasili su se...

Otvoren novi Voli market u Radanovićima

Danas je Voli hipermarket na kružnom toku koji spaja Kotor, Tivat i Budvu, ponovo otvorio vrata za svoje potrošače. Otvaranju je prisustvovao i predsjednik opštine...

Najčitanije

Povezano

Zeleno svjetlo AstraZeneki za ciljane terapije kancera dojke

Kompanija AstraZeneka saopštila je da su dvije njene postojeće terapije preporučene za liječenje pacijenata sa nekim oblicima visokorizičnih karcinoma dojke u Evropskoj uniji. Linparza, lijek...

Twitter testira 2.500 karaktera

Do sada, Twitter je ograničavao dužinu objave na 280 karaktera, što je dio ličnog identiteta ove društvene mreže. I stvarno, umjetnost je reći mnogo...

Novi lijek za karcinom u praksi za dvije godine, nema rezultata da je kanabis koristan za onkološke pacijente

Internista onkolog, načenik Instituta za onkologiju KCCG Nikola Milašević ističe da novi lijek koji se pokazao efikasan u liječenju karcinoma rektuma može se očekivati u praksi...

KCCG: Jedan COVID pacijent životno ugrožen

Iz Kliničkog centra Crne Gore saopštili su da je jedan covid pacijent životno ugrožen. Iz ove ustanove kazali su da se na bolničkom liječenju korona...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve