Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Prve kovanice sa likom kralja Čarlsa ulaze u opticaj

Kraljev portret će se prvo pojaviti na kovanici od 50 penija, s poleđinom novčića ili ''repom'' u znak sjećanja na život i ostavštinu kraljice Elizabete II

Prve kovanice s likom britanskog kralja pojaviće se u opticaju u poštanskim kancelarijama širom Ujedinjenog Kraljevstva od četvrtka.

Kraljev portret će se prvo pojaviti na kovanici od 50 penija, s poleđinom novčića ili „repom“ u znak sjećanja na život i ostavštinu kraljice Elizabete II.

Prigodna verzija kovanice puštena je u oktobru, što je izazvalo rekordan broj posjetilaca na internet stranici Kraljevske kovnice novca u iduća 24 sata.

Oko 9,6 miliona kovanica od 50 penija konačno će ući u opticaj, u skladu s potražnjom.

Rebeka Morgan, direktorka kolekcionarskih usluga u Kraljevskoj kovnici, rekla je – „Danas obilježavamo novu eru za kovanice u Ujedinjenom Kraljevstvu, s likom kralja Čarlsa III koji se pojavljuje na 50 penija u opticaju.

„Kraljevskoj kovnici povjerena je izrada kovanica s likom monarha više od 1.100 godina i ponosni smo što nastavljamo ovu tradiciju u vrijeme vladavine kralja Čarlsa III“, dodala je.

Kraljev lik je izradio vajar Martin Dženings, a Čarls ga je lično odobrio.

U skladu s tradicijom, portret kralja gleda u lijevo – u suprotnom smjeru od pokojne kraljice.

Na naličju kovanice od 50 penija je dizajn koji se izvorno pojavio na kruni iz 1953. godine, u spomen na kraljičino krunisanje.

Uključuje četiri četvrtine kraljevskog grba prikazane unutar štita. Između svakog štita je amblem matičnih naroda – ruža, čičak, detelina i praziluk.

Sve kovanice Ujedinjenog Kraljevstva koje nose lik kraljice Elizabete II ostaće zakonsko sredstvo plaćanja i u aktivnom opticaju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve