Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Prva predsjednička TV debata Bajdena i Trampa 27. juna, uz nova pravila

Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore. Neće moći da donesu unaprijed napisane bilješke, već će im biti dat papir, olovka i voda

Prva predsjednička debata između predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trumpa biće održana 27. juna u Atlanti, u Džordžiji, uz nova pravila.

Kablovska TV mreža CNN, na kojoj će biti prenošena prva debata, navela je da izborni štabovi kandidata pristali na nova pravila, koja obuhvaćaju i gašenje mikrofona.

Moderatori će biti voditelji CNN-a Džejk Taper i Dana Baš, a prenos bi trebalo da traje 90 minuta, uz dvije pauze za reklame.

Pauza za reklame nije bilo kada je, tokom protekle tri decenija, za TV sučeljavanja bila zadužena Komisija za predsjedničke debate. To više nije slučaj.

Prvi put od 1976. godine, u studiju neće biti publike.

Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u riječ.

Tokom debata uoči predsjedničkih izbora 2020. godine, Tramp i Bajden su više puta prekidali jedan drugog.

Po ugledu na prethodne godine, moderatori će “koristiti sva sredstva na raspolaganju da vode računa o vremenu i osiguraju civiliziranu raspravu”, naveo je CNN, prenosi Glas Amerike.

Za razliku od prethodnih godina, kandidati neće imati uvodna izlaganja. Imaće dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike.

Moderatori će imati i diskrecijsko pravo da odobre dodatni minut. Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente.

Prema CNN-u, bacanjem novčića biće određene pozicije kandidata na podijumu. Neće moći donositi unaprijed napisane bilješke, već će im biti dat papir, olovka i voda. Predstavnicima izbornih štabova neće biti dozvoljeno da razgovaraju sa svojim kandidatima do kraja debate.

Datum ovogodišnje debate je najraniji u američkoj historiji, s kandidatima koji još nisu formalno prihvatili nominacije svojih stranaka. I Bajden i Tramp će to uraditi na stranačkim konvencijama.

Republikanska konvencija je narednog mjeseca u Milvokiju, u Viskonsinu, a demokratska u avgustu u Čikagu, u državi Illinois.

Planirana je još jedna debata, 10. septembra, a domaćin će biti televizijska mreža ABC News.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve