Četvrtak, 1 Juna, 2023
Rubrika:

Protesti širom Grčke zbog željezničke nesreće, Atina paralisana

Zbog štrajkova nema nastave u državnim osnovnim školama, a bolnice rade smanjenim kapacitetom

Demonstracije širom Grčke održane su u znak protesta zbog smrti 57 osoba u najtežoj željezničkoj nesreći u istoriji te zemlje, koja se dogodila prije nedjelju dana.

Sindikati i studentska udruženja organizovali su proteste sa 30.000 demonstranta.
Zbog štrajkova radnika ne saobraćaju trajekti i javni prevoz u Atini. Metro je radio samo da bi omogućio demonstrantima da dođu do mjesta okupljanja u glavnom gradu.

Zbog štrajkova nema nastave u državnim osnovnim školama, a bolnice rade smanjenim kapacitetom.

Najmanje 57 osoba, od kojih su mnogi bili mlađi od 20 godina, poginulo je kada su se 2. marta čeono punom brzinom sudarili putnički i teretni voz sjeverno od grada Larise, u centralnoj Grčkoj.

Odgovornost je priznao uhapšeni 59-godišnji šef željezničke stanice u Larisi koji je na isti kolosjek usmjerio ta dva voza koji su išli u suprotnim smjerovima.

U Larisi u blizini mjesta na kome se desila željeznička nesreća okupili su se studenti koji su držeći crne balone uzvikivali „Ne profitu nad našim životima!“.

„Ovo je više od sudara voza i tragične željezničke nesreće. Imate osjećaj da je zemlja skrenula sa kolosjeka“, rekao je portparol vodeće opozicione partije, ljevičarske Sirize, Nasos Iliopulos.

Željeznički sindikati su u nedjelju organizovali protestni skup u centru Atine kojem je, prema vlastima, prisustvovalo oko 12.000 ljudi.

Pet osoba je uhapšeno, a sedam policajaca je tada povrijeđeno, pošto je grupa od više od 200 maskiranih, u crno obučenih anarhista koji obično ometaju javne skupove, počela da baca komade mermera, kamenja, flaša i zapaljivih bombi na policajce, koji su ih jurili centralnom avenijom koristeći suzavac, gasne i šok-bombe.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve