Hiljade demonstranata na protestima nazvanim “Hongkoški lanac”, držeći se za ruke, ispunili su stanice podzemne željeznice i ulice, prenosi AP.

foto: Tanjug

Demonstranti koji nedeljama protestuju u Hongkongu okupili su se na ulicama držeći se za ruke i tako formirali ljudski lanac po ugledu na protest protiv sovjetske vlasti u baltičkim zemljama prije 30 godina.

Neki od njih su podigli ruke, a drugi su telefonima osvetljavali ulice. Organizatori su se nadali da će lanac pratiti liniju metroa dužine 40 kilometara.

To je bio posljednje okupljanje pokreta koji je prije 11 nedelja počeo pozivima da se ukine sada suspendovani zakon o izručenju, a potom se proširio na zahtjeve za demokratijom i nezavisnom istragom navodne policijske brutalnosti tokom protesta.

Navedeno je da su za formiranje lanca inspiraciju pronašli u “Baltičkom lancu”, mirnim političkim demonstracijama, koje su se dogodile 23. avgusta 1989., kada se oko dva miliona ljudi uhvatilo za ruke u ljudskom lancu dugom 600 kilometara preko tri države – Estonije, Letonije i Litvanije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve