Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Protest južnokorejskih ribara zbog plana Japana da ispusti radioaktivnu vodu iz Fukušime

Ta voda navodno još uvijek sadrži opasne količine radioaktivne supstance carbon-14 koja može ''oštetiti ljudsku DNK''

Oko 800 južnokorejski ribara je učestvovalo u protestima širom Južne Koreje zbog plana Japana da ispusti više od milion tona radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u more.

Nacionalna federacija ribarnica u Južnoj Koreji je potvrdila da su danas održani protesti u kojima je učestvovalo oko 800 ribara. Oni su isplovili iz devet južnokorejskih luka te su uzvikivali slogane i držali transparente. Ribari su uzvikivali slogane kao što su “povucite odluku Japana”, “osudite neodgovorni nuklearni napad” i drugi.

“Zašto Japan ovo radi? Kako mogu uraditi tako lošu stvar za more? Zar oni ne jedu ribu?”, rekao je ribar Park Re-seung iz ribarskog sela Yongdu-ri.

Protesti su rezultat odluke Japana da ne odgovara na kritike zbog plana ove zemlje da ispusti više od milion tona nuklearne otpadne vode iz nefunkcionalne nuklearne elektrane Fukušima u okean u periodu od nekoliko godina.

Foto: EPA-EFE

Greenpeace je prošle godine saopštio da je otpadna voda iz nuklearne elektrane opasnija nego što japanska vlada želi priznati. Ta voda navodno još uvijek sadrži opasne količine radioaktivne supstance carbon-14 koja može “oštetiti ljudsku DNK”. Takođe, voda sadrži i radioaktivni tricijum.

Foto: EPA-EFE

Peking je pozvao na međunarodnu akciju te je zatražio od Tokija da se konsultuje sa susjedima. Kineski zvaničnici se pitaju zašto Japan ne zadrži vodu ako nije zagađena.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve