Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

PRIZNAO GREŠKE: Papa Benedikt izvinio se žrtvama zlostavljanja, traži oprost

U svom pismu Benedikt priznaje prekršaje i pogreške koje su se dogodile za vrijeme njegovog mandata.

Bivši papa Benedikt XVI zamolio je oprost od žrtava seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, no odbacio je optužbe da je bio umiješan u prikrivanje istine.

Penzionisani papa odgovorio je na nezavisni izvještaj objavljen 20. januara u kojem se opisuju decenije navodnog zlostavljanja i propusta u minhenskoj biskupiji, koju je Joseph Ratzinger vodio od 1977. do 1982.

Priznao je greške

U svom pismu Benedikt priznaje prekršaje i greške koje su se dogodile za vrijeme njegovog mandata i izražava iskren zahtjev za izvinjenjem svim žrtvama seksualnog zlostavljanja.

U izvještaju se navode optužbe protiv njega za propuste u četiri slučaja. Stručnjaci iz advokatskog biroa Westpfahl Spilker Wastl (WSW) smatraju da je Ratzinger sveštenike koji su zlostavljali djecu premjestio na druga područja za vrijeme dok je bio nadbiskup Münchena i Freisinga.

Benediktovi advokati odbacuju optužbe

Te optužbe Ratzingerovi advokat i savjetnici kategorično su odbili u provjeri činjenica koja je takođe objavljena juče, navodi Hina.

“Stručni izvještaji ne sadrže dokaze koji bi potkrijepili bilo kakvu optužbu za propuste ili pomoć u prikrivanju. Kao nadbiskup, kardinal Ratzinger nije bio umiješan ni u kakvo prikrivanje djela zlostavljanja”, navodi se.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
09.02.2022-23:33 23:33

Oće li ikad pravoslavna pastva dočekati ovo od bilo kojeg svojeg svještenika. Priznanje krivice, iskreno i duboko kajanje
je prvi i korak na putu oprosta poštovani svještenici. .