Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Princeza ide na vojnu obuku: Biće na čelu oružanih snaga Španije

Kao starija od dvije ćerke kralja Filipa VI, 17-godišnjakinja je prva u nizu nasljedstva i postaće glavnokomandujući oružanih snaga kada njen otac podnese ostavku ili umre, piše CNN, prenosi Jutarnji list

Španska prijestolonasljednica, princeza Leonor, počeće ove godine trogodišnju vojnu obuku u pripremi za buduću ulogu šefa države.

Kao starija od dvije ćerke kralja Filipa VI, 17-godišnjakinja je prva u nizu nasljedstva i postaće glavnokomandujući oružanih snaga kada njen otac podnese ostavku ili umre, piše CNN, prenosi Jutarnji list.

“Na sjednici vlade, odobrili smo kraljevski dekret čiji je cilj strukturiranje vojne obuke i karijere princeze Leonor”, potvrdila je španska ministarka odbrane Margarita Robles na konferenciji za novinare u sredu.

Leonorina vojna obuka trajaće tri godine jer prvu godinu mora da provede u španskoj vojsci, drugu u mornarici i treću u vazduhoplovstvu na njihovim akademijama. Njen otac je prošao istu proceduru prije nego što je postao kralj.

“To pokazuje da ćemo imati ženu glavnog komandanta, a posljednjih godina smo uložili velike napore da uključimo žene u oružane snage”, dodao je Robles.

Obuka će početi u avgustu ili septembru, nakon što Leonor završi studije na UVC Atlantic College u Velsu. Istu školu su pohađali brojni članovi kraljevskih porodica, među kojima i holandski kralj Vilem-Aleksandar i njegova ćerka princeza Aleksija.

“Obuka je važan korak u životu Njenog Kraljevskog Visočanstva ka rukovodstvu naše zemlje”, rekao je Robles.

Kada završi vojnu obuku, Leonor će imati čin zastavnika u mornarici i poručnika u komandi vojske, vazduhoplovstva i svemira, nakon čega može da upiše koledž.

Posljednjih godina, španska monarhija se suočila sa intenzivnim pritiskom dok je kralj Felipe pokušavao da se distancira od svog oca, bivšeg kralja Huana Karlosa. Huan Karlos je abdicirao u korist svog sina u junu 2014. usred finansijskog skandala i kritika na put u lov na slonove u Bocvanu tokom finansijske krize u Španiji 2012. godine.

Huan Karlos je napustio zemlju u avgustu 2020. kada su njegovi finansijski poslovi dovedeni u pitanje. Španski tužioci su prošle godine zatvorili istragu protiv njega i nisu podigli optužnicu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve