Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Premijer Poljske pozvao na strože sankcije Evropske unije Rusiji

Poljska je trenutno dom najviše izbjeglica iz Ukrajine u Evropskoj uniji - više od 2,4 miliona

Poljski premijer pozvao je na strože sankcije Evropske unije Rusiji jer donesene mjere protiv Moskve ne smatra ni približno dovoljnima.

Premijer Mateuš Moravjecki susreo se sa predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom u prihvatnom centru blizu Varšave, namjenjenom izbjeglicama koje bježe od rata u Ukrajini.

Konzervativni nacionalistički političar primjetio je da se kurs ruskog rublja vratio na nivo od prije napada na Ukrajinu, što je pokazatelj da Moskva izmiče sankcijama.

„To znači da sve ekonomske mjere – mikroekonomske, makroekonomske, finansijske, proračunske i monetarne – nisu funkcionisale na način na koji bi neki političari to željeli“, rekao je Moravjecki.

On je rekao da su zvaničnici u nekim zemljama EU čak govorili o tome kako bi se odnosi s Rusijom mogli vratiti na nivo od prije rata.

Moravjecki je rekao da “neće biti povratka u normalnost” sve dok je suverenitet Ukrajine ugrožen i pozvao na uvođenje “pravih sankcija” Rusiji, a Metsola je pozvala da EU osigura više novca za prihvat ukrajinskih izbeglica.

Poljska je trenutno dom najviše izbjeglica iz Ukrajine u Evropskoj uniji – više od 2,4 miliona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve