Petak, 12 Jula, 2024
Rubrika:

Premijer Kanade najavio zabranu prodaje oružja

Očekuje se da će zabrana stupiti na snagu na jesen

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je plan donošenja novog zakona za sprovođenje “nacionalnog zamrzavanja” posjedovanja oružja, kao i zabranu građanima da kupuju i prodaju oružje bilo gdje u zemlji.

„Onog dana kada ovaj zakon stupi na snagu, više neće biti moguće kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti oružje u Kanadi“, rekao je Trudo novinarima.

Ako se usvoji, očekuje se da će zabrana stupiti na snagu na jesen. Kanadski ministar javne bezbjednosti podnio je regulatorne izmene u parlamentu kako bi obezbijedio brzo sprovođenje, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prošlonedjeljno ubistvo 19 djece i dvoje učitelja u osnovnoj školi u Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama izazvalo je zabrinutost zbog oružanog nasilja u cijelom svijetu. Kanada već ima znatno jača ograničenja posjedovanja oružja nego njen južni susjed.

Predlog novog zakona takođe predlaže oduzimanje dozvola za oružje onima koji su izvršili djela porodičnog nasilja ili uznemiravanja, poput uhođenja.

Vlada će takođe zahtijevati da se okviri za duge puške trajno izmijene tako da nikada ne mogu da sadrže više od pet metaka, te će zabraniti prodaju i prenos šaržera velikog kapaciteta.

“Osim korišćenja vatrenog oružja za sportsko pucanje i lov, nema razloga da bi ikome u Kanadi trebalo oružje u svom svakodnevnom životu”, rekao je Trudo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve