Izraelski parlament odobrio je novu vladu jedinstva premijera Benjamina Netanijahua.

Netanjahu

Time je okončan zastoj u političkom životu zemlje duži od jedne godine, iako se Netanijahuu i dalje sudi zbog korupcije.

Odluka da podijeli vlast sa svojim nekadašnjim rivalom Benijom Gancom, premijeru je otvorila put da izvrši obećanu de fakto aneksiju djelova okupirane palestinske Zapadne obale, ocjenjuje Rojters.

Netanijahu će obavljati funkciju premijera narednih 18 mjeseci, a za to vrijeme Ganc će biti ministar odbrane u njegovoj vladi i “alternativni premijer”. Nakon 18 meseci, Netanijahua će na funkciji premijera zamijeniti Ganc, a zahvaljujući ovoj smjeni na mjestu premijera, Netanijahu se nada da će izbjeći pritisak da da ostavku zbog prekršaja za koje je optužen.

“Narod je želio jedinstvo i to je dobio”, izjavio je premijer u obraćanju poslanicima u Knesetu i istakao važnost uspostavljanja nove vlade u kontekstu pandemije koronavirusa, čime je izbjegnuto održavanje četvrtih izbora u samo nešto više od godinu dana.

Kabinet će sa 36 ministara biti najveći u istoriji Izraela.

Suđenje izraelskom premijeru biće održano 24. maja. Netanijahuu (70), premijeru s najdužim stažom u istorji Izraela, sudi se za primanje mita, kršenje povjerenja i prevaru, što on negira.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve