Pregovori u Kongresu u zastoju, prijeti nova blokada rada vlade

Prema navodima agencije Rojters, još nije zakazan nastavak razgovora.

Pregovori republikanaca i demokrata u Kongresu o pograničnoj bezbjednosti i finansiranju dijela federalne vlade, da bi se spriječila nova blokada od 15. februara, u zastoju su zbog spora oko politike pritvaranja ilegalnih imigranata, saopštio je republikanski senator Ričard Šelbi.

“Pregovori su trenutno u zastoju, ali se nadam da će se pregovarači brzo vratiti za sto”, rekao je Šelbi za mrežu “Foks njuz”.

Kongresni odbor nastavio je razgovore tokom vikenda da bi pokušao da postigne dogovor do ponedjeljka. Demokratski senator Džon Tester pokušao je da umanji značaj zastoja, uz poruku da pregovori “rijetko teku glatko” i izrazio nadu da bi dogovor ipak mogao da bude postignut.

Međutim, prema navodima agencije Rojters, još nije zakazan nastavak razgovora. Grupa od 17 članova Kongresa nada se da će brzo postići sporazum, kako bi predlog bio usvojen u Predstavničkom domu i Senatu, a predsjednik Donald Tramp ga potpisao prije isticanja privremenog finansiranja vlade 15. februara.

Tramp je 25. januara pristao da okonča najdužu djelimičnu blokadu rada federalne vlade, iako nije dobio novac za izgradnju zida na američko – meksičkoj granici.

Umjesto toga, postignut je dogovor o tronedeljnom finansiranju federalnih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vrijeme da riješe spor u pogledu bezbjednosti na granici.

Pojedini Repulikanci u Kongresu već su jasno stavili do znanja da ne žele još jedno zatvaranje vlade, ali direktor za budžet Bijele kuće i vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni nije želeo da isključi tu mogućnost.

“Predsjednik zaista vjeruje da je na granici bezbjednosna i humanitarna kriza i uradiće nešto tim povodom. Uradiće sve što može, kako bi legalnim putem obezbijedio granicu”, poručio je Malvejni.

Vršilac dužnosti šefa kabineta Bele kuće Mik Malvejni
Vršilac dužnosti šefa kabineta Bele kuće Mik Malvejni

Malvejni je najavio da će Tramp, ako ne dobije novac koji traži, sredstva naći negde drugo, što bi demokrate vjerovatno pokušale da ospore pred sudom..

Tramp, koji za izgradnju zida traži 5,7 milijardi dolara, u ponedjeljak veče će održati skup u El Pasu u Teksasu, tokom kojeg će govoriti o svom zahtjevu da se izgradi zid da bi se spriječila ilegalna imigracija.

Komentari

avatar