Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Predsjednik Južne Koreje: Razgovaramo o zajedničkim nuklearnim vježbama sa SAD

Pod predsjedništvom Juna Južna Koreja pojačala je zajedničke vojne vežbe sa SAD-om, a one su tokom pandemije bile smanjene, i prekinute za vrijeme njegovog prethodnika zbog diplomatskih pregovora sa Sjevernom Korejom koji su na kraju bili neuspješni

Seul i Vašington razgovaraju o zajedničkim vojnim vježbama u koje bi bila uključena američka nuklearna sredstva radi suprotstavljanja rastućim nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, rekao je južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol.

U razgovoru za list Čosun Ilbo Jun je priznao da američki „nuklearni kišobran“ i njihovo „prošireno odvraćanje“ nisu više dovoljni da daju uvjeravanja Južnokorejcima.

„Nuklearno oružje pripada SAD-u, ali priprema, podjela informacija, vježbe i obuka treba da sprovode zajedno Južna Koreja i SAD“, rekao je južnokorejski predsjednik, i dodao da je Vašington primio tu ideju „dosta pozitivno“.

Njegove izjave objavljene su dan posle poziva sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una za „eksponencijalno povećanje“ nuklearnog arsenala njegove zemlje, kako je prenijela zvanična sjevernokorejska agencija KCNA.

Kim Džong Un takodje je objavio da će Sjeverna Koreja razviti nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM) da se suoči sa, kako je rekao, neprijateljstvom SAD i Južne Koreje.

U toku 2022. godine Sjeverna Koreja izvela je rekordni broj ispaljivanja raketa.

Pjongjang je ispalio tri balističke rakete u subotu uoči Nove godine, i jednu u zoru u nedjelju na prvi dan 2023.

Pod predsjedništvom Juna Južna Koreja pojačala je zajedničke vojne vežbe sa SAD-om, a one su tokom pandemije bile smanjene, i prekinute za vrijeme njegovog prethodnika zbog diplomatskih pregovora sa Sjevernom Korejom koji su na kraju bili neuspješni.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve