Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Predsjednik Azerbejdžana Alijev zakazao vanredne parlamentarne izbore za 1. septembar

Opozicioni poslanici u parlamentu su lojalni Alijevu, ali neki vanparlamentarni politički protivnici tvrde da su se suočili sa progonom navodeći da su pred predsjedničke izbore održane u februaru ove godine, koje je Alijev dobio sa više od 92 odsto glasova, vršena hapšenja brojnih nezavisnih novinara i političkih aktivista

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev zakazao je vanredne parlamentarne izbore za 1. septembar, saopšteno je danas iz prijestonice Bakua iako se ne očekuje da će izbori značajno promijeniti sastav parlamenta.

Alijev, koji je na vlasti od 2003. godine, pobijedio je na vanrednim predsjedničkim izborima u februaru 2024. godine, a očekuje se da će njegova stranka Nova Azerbejdžanska Partija, koja trenutno drži 69 od 125 mjesta u sadašnjem sazivu parlamenta, po svemu sudeći osvojiti većinu i u novom parlamentarnom sazivu, prenosi Rojters.

Opozicioni poslanici u parlamentu su lojalni Alijevu, ali neki vanparlamentarni politički protivnici tvrde da su se suočili sa progonom navodeći da su pred predsjedničke izbore održane u februaru ove godine, koje je Alijev dobio sa više od 92 odsto glasova, vršena hapšenja brojnih nezavisnih novinara i političkih aktivista.

Neki od uhapšenih suočavaju se sa optužbama za navodno politički motivisane zločine, uključujući šverc, ali vlasti tvrde da hapšenja nisu politički motivisana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve