Socijalisti Pedra Sančeza osvojili su najviše glasova na parlamentarnim izborima u Španiji, ali najvjerovatnije neće imati dovoljnu podršku da samostalno formiraju vladu, predviđa istraživanje objavljeno nakon izbora.

Foto: AP

Prema tim rezultatima, vladajuća Španska socijalistička radnička partija (PSOE) osvojila je 28,1 odsto glasova a konzervativna Narodna partija (PP) 17,8 odsto.

Centrističke i radikalno lijeve partije osvojile su daleko manje glasova, a prvi put od 1970. godine desničarska stranka osvojiće mjesta u parlamentu. Riječ je o stranci Voks koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji. Predviđa se da će osvojiti 12 odsto glasova.

To su rezultati telefonskog istraživanja koji su objavljeno nakon što su birališta zatvorena a koje je izvršeno u danima prije izbora umjesto izlaznih anketa. Bi-Bi-Si podsjeća da u prošlosti izlazne ankete nijesu bile najtačnije.

Pais prenosi rezultate ankete agencije “Gad3” koji takođe pokazuju da socijalisti vode i da neće imati dovoljnu većinu za samostalno vormiranje vlade.

Riječ je o istraživanju koje je naručila Državna televizija Španije (RTVE) i koje predviđa da će Socijalisti osvojiti između 116 i 121 mesto, a da će njihov biši koalicioni parner Podemos imati između 42 i 45 mesta, od ukupno 350 mjesta u španskom parlamentu. Zvaničnih rezultata još nema.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments