Nedjelja, 9 Maja, 2021
Rubrika:

Predlog koji bi mogao da bude revolucija za internet

Evropska komisija je predstavila paket koji bi trebalo da ograniči moć Facebook-a, Google-a, Amazona i drugih

Digitalna pravila stara 20 godina trebalo bi da budu reformisana. Zato je Evropska komisija predstavila paket koji bi trebalo da ograniči moć Facebook-a, Google-a, Amazona i drugih. I da ojača prava korisnika.

Margrete Vestager je i van Brisela poznata po tome da se suprotstavlja tehnološkim gigantima. Kao komesarska EU za tržišnu utakmicu ta Dankinja je do sada izrekla milionske ili čak i milijarde teške kazne Google-u i Facebook-u.

To nije promijenilo gotovo ništa u načinu poslovanja tih firmi. U međuvremenu je Vestager postala potpredsjednica Evropske komisije, zadužena za resor čije ime dobro zvuči: Evropa za digitalno doba. U toj ulozi je ovog utorka, zajedno s Francuzom Tjerijem Bretonom, komesarom za zajedničko tržište, predstavila predlog digitalnog paketa koji bi stvarno mogao da promijeni internet kakav danas poznajemo.

Zakon o digitalnim tržištima (Digital Markets Act, DMA) trebalo bi da ograniči tržišnu moć velikih digitalnih firmi. Zakonom o digitalnim uslugama (Digital Services Act, DSA) Evropska komisija želi da se pobrine za više transparentnosti na mreži, recimo kada se radi o tome zašto se korisnicima pojavljuju određeni sadržaji ili reklame.

Margrete Vestager taj novi predlog poredi sa semaforima koji su, kako kaže, izmišljeni prije više od 100 godina u Klivlendu u SAD, ”kao odgovor na jednu važnu tehnološku prekretnicu – izum automobila”.

Prema mišljenju mnogih posmatrača i korisnika, hitno je potrebna reforma digitalnih pravila EU starih 20 godina. ”Trenutno pravila nisu jasna”, konstatuje Timo Velken (SPD). Taj njemački socijaldemokrata se u Evropskom parlamentu smatra stručnjakom za Zakon o digitalnim uslugama. Kako kaže, nova pravila će pojasniti u kojoj mjeri su platforme odgovorne za sadržaje.

Vestager: Šta se smatra ilegalnim offline, ilegalno je i online

Ubuduće bi platforme trebalo da budu dužne da brže uklanjaju ilegalne sadržaje. Ali one istovremeno moraju svakom korisniku interneta da objasne zašto to čine i da mu daju mogućnost da se odbrani u slučaju sadržaja koji su uklonjeni greškom. „Do sada nisu bila zagarantovana osnovna prava korisnika“, objašnjava Timo Velken za DW.

Osim toga, tehnološke firme bi trebalo da budu transparentne kada je riječ o tome po kojoj šemi oni korisnicima pokazuju upravo taj video ili tu reklamu. ”Ne radi se o tome da platforme objave svoje algoritme, već o tome da mi možemo da odlučimo u koga imamo povjerenje, a u koga ne”, ističe Margrete Vestager.

Od Zakona o digitalnim tržištima potpredsjednica Evropske komisije očekuje bolji efekat kada se radi o postupcima protiv Facebook-a, Google-a i Amazona. Stalno pristižu prigovori protiv tih i drugih tehnoloških giganata.

Evropska komisija novim pravilima prije svega želi da uredi to da, recimo Google ili Amazon više ne pokazuju prvenstveno svoje proizvode i time zakidaju manje konkurente. Ubuduće bi takođe kod android-telefona trebalo da bude moguće korišćenje i usluga drugih ponuđača, a ne samo one već instaliranog Guglovog servisa.

Prvi korak na pravom putu

Komesar EU Breton naglašava da ti predlozi nisu usmjereni protiv nekih određenih igrača na internetu. Ali jasno je da su za veće firme, zbog njihove velike tržišne moći, potrebni stroži propisi nego za male.

Vestager i Breton najavili su da će oni koji prekrše nova pravila morati da plate kaznu u iznosu i do deset odsto njihovog globalnog godišnjeg prometa. Timo Velken je siguran da bi to stvarno moglo i da dovede do promjene ponašanja.

Ali do stupanja novih digitalnih zakona na snagu mogle bi da prođu godine. ”Tu ne govorimo o jednoj ili dvije godine”, priznaje Velken. On je izrazio nadu da će se različite institucije EU još u ovom mandatu, dakle do 2024, dogovoriti o zajedničkoj liniji. I predviđa da će na kraju doći do žestoke borbe između Evropskog parlamenta i država-članica.

Ali jedno je sigurno: narednih godina će se u sve to umiješati i tehnološki lobi. Predlog Margrete Vestager i Tjerija Bretona je dakle samo prvi korak – na pravom putu.

Najnovije

U nedelju sunčano

Sjutra pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, na jugoistoku, tokom jutra ili prijepodneva, umjeren do pojačan, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha od 0 do 15,...

Razmatra ponudu: Raul ima poziv iz Bundeslige

Čelnici Ajntrahta voljeli bi od sljedeće sezone na klupi u ulozi trenera vide Raula Gonzalesa. Legenda Reala i španskog fudbala sa uspjehom radi sa mlađim...

Sve bolja epidemiološka situacija u Italiji

Značajno je bolja epidemiološka situacija u Italiji, velikim dijelom zahvaljujući masovnoj vakcinaciji protv kovida19, pola miliona osoba dnevno, piše list Fanpejdž. “Incidenca, to jest broj...

L’Ekip: Nejmar u Parizu još pet godina

Nejmar će tokom vikenda potpisati novi ugovor sa Pari Sen Žermenom, tvrdi L’Ekip. Brazilski reprezentativaca dogovorio je saradnju do 2026. godine, a po sezoni će...

SZO: Prije djece treba vakcinisati starije i rizične grupe širom svijeta

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade država da se suzdrže od vakcinacije djece protiv koronavirusa sve dok starije osobe i rizične grupe širom...

Najčitanije

Povezano

Evropska komisija pozvala SAD da pokrenu izvoz vakcine protiv korone

Evropska komisija pozvala je danas SAD i druge velike proizvođače vakcina protiv koronavirusa da izvoze ono što proizvedu kao što to čini EU, a...

Bregu: Napori koje regija ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište imaju široko priznanje i podršku

„Napori koje regija ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) dobivaju široko priznanje i podršku, između ostalog i na nedavnom sastanku ministara...

Evropska komisija o COVID-u 19: Do oktobra tri lijeka

Evropska komisija predstavila je strategiju za razvoj lijekova protiv COVID-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva...

Odžić: Nakon upozorenje EK, očekujemo raspravu o reformama za pomoć građanima i privredi

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije Petar Odžić kazao je da ocjene Evropske komisije o radu Vlade Crne Gore, čiji izvodi su jutros objavljeni u štampi,...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve