Pravni tim Donalda Trampa odbacio je optužbe Predstavničkog doma Kongresa za njegov opoziv.

Donald Tramp (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

Tim tvrdi da je Tramp nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.

U dokumentu na šest stranica, Trampovi advokati prvi put su se zvanično izjasnili o dvije stavke opoziva – zloupotrebi ovlašćenja i opstrukciji Kongresa, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Ta dva člana za opoziv Trampa sa mjesta predsjednika, čine osnovu suđenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.

Demokrate su istovremeno planirale da predstave svoju pravnu strategiju koja bi dokazala da Tramp treba da bude smijenjen sa dužnosti.

Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, kao i da je ometao Kongres u istrazi o tom slučaju.

Tramp je porekao bilo kakve nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele da ponište njegovu pobjedu na predsedničkim izborima 2016. godine.

Trampovi advokati tvrde da je Tramp u svakom trenutku radio po punim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima.

Oni ocjenjuju da se radi o “opasnom napadu protiv prava Amerikanaca da slobodno biraju svog predsjednika”, rekao je novinarima jedan izvor blizak timu odbrane, prenosi Frans pres.

“To je besramni i ilegalni pokušaj da se preokrenu rezultati izbora 2016. i da se miješa u izbore 2020”, rekao je taj izvor.

Tramp ovog vikenda u svom klubu “Mar-a-Lago” u Palm Biču na Floridi igra golf.

Pet Sipoloni, advokat Bijele kuće vodiće tim odbrane, u petak je objavilo američko predsjedništvo. Pored njega će biti Džej Sekulou, lični Trampov advokat. Takođe je objavljeno da u tim dolazi i bivši tužilac Kenet Star, centralni akter u aferi Levinski za vrijeme procesa opoziva bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona i advokat Alen Deršovic, koji je bio jedan od advokata O Džej Simpsona.

Komentari

avatar