U požaru u fabrici eksploziva Sintezija kraj Pardubica na istoku Češke jutros su teže povrijeđene četiri osobe od kojih su tri hitno prevezene helikopterom u bolnice u Pragu.

Izvor: Pixabay/ilustracija

“Zapalio se barut kratko posle 7.00 u jednoj od hala tokom prerade u procesu proizvodnje. Desilo se u zgradi gdje se barut suši. Do eksplozije nije došlo. Požar je uspješno ugašen do 8.00. U vazduh nisu procurile nikakve opasne materije. Ne prijeti nikakva dalja opasnost”, saopštio je češkom javnom TV servisu ČT portparol Sintezijine fabrike Eksplozija u kojoj se desila nesreća, Martin Vencl.

Jedan radnik sa povredama glave prevezen je u bolnicu u obližnjem gradu Hradec Kralove, dok je troje radnika koji su zadobili opekotine prebačeno u Prag.

“Dvije osobe su zadobile opekotina na više od 30 odsto površine tijela i njima je izazvana vještačka koma i prebačeni su helikopterom u Centar za opekotine u Prag. Sljedećeg povrijeđenog sa opekotinama u Prag voze kola hitne pomoći”, kazao je portparol Hitne pomoći Aleš Mali.

Požar su uspjeli da ugase sami fabrički vatrogasci, proizvodnja je nastavljena u svim pogonima Sintezije osim u hali u kojoj je izbio požar. Na mjesto je krenuo ministar industrije i trgovine Karel Havliček pošto je fabrika eksploziva od 2002. godine u vlasništvu države.

U ovoj fabrici eksploziva i municije posljednja nesreća desila se prošle godine, a u svežem je sećanju tragedija iz aprila 2011. kada je eksplodirao nitroglicerin i poginula četvorica radnika.

U eksploziji prije osam godina bila su sravnjena sa zemljom dva objekta, popucali prozori u okolnim kućama i stanovima, kao i izlozi u nekoliko radnji u četiri kilometra udaljenoj banji Laznje Bohdaneča eksplozija se vidjela i čula 20 kilometara daleko.

Sintezija i njena fabrika Eksplozija poznati su u svijetu kao prozivođači semteksa od 1950. godine. Riječ je plastičnom eksplozivu koji su obilato koristili teroristi, ali koji, i zbog mogućih zloupotreba, predstavlja sada zanemarljiv dio proizvodnje.

Komentari

avatar