Da nije bilo nesebičnog čina posade, požar na ruskoj nuklearnoj podmornici mogao je da prouzrokuje “globalnu katastrofu”, rekao je pripadnik ruske mornarice.

foto: Arhiva

Četrnaest mornara poginulo je 1. jula u požaru koji je izbio na podmornici za istraživanje morskog dna u blizini Arktika, ali predsjednik Vladimir Putin je tek tri dana kasnije priznao da je vojna podmornica koju je zahvatio požar bila nuklearna, nakon čega je ministar odbrane odmah naglasio da je njen nuklearni reaktor sačuvan, piše Hina, prenosi Indeks.

Ruski zvaničnici su se suočili s optužbama da su pokušali da zataškaju pojedinosti nesreće o kojoj je ministarstvo odbrane službeno izvijestilo tek dan posle, a tek tri dana nakon incidenta se saznalo da je plovilo imalo nuklearni reaktor, uprkos velikom interesu za to pitanje u susjednoj Norveškoj.

Stradali mornari sahranjeni su u subotu na groblju Serafimovskoje u Sankt Peterburgu, a u prilog tajnovitosti njihove misije govori i činjenica da je vrata groblja čuvala vojna policija.

U izjavama koje prenose ruski mediji nije bilo objašnjenja kako je požar mogao da izazove katastrofu globalnih razmjera.

Svi stradali mornari su posmrtno odlikovani, a njih četvorica dobila su najviše odlikovanje u Rusiji – Junaka Ruske Federacije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve