Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Potpisan istorijski sporazum o pomorskoj granici između Libana i Izraela

Sporazum je potpisan nekoliko dana prije okončanja mandata predsjednika Libana suočenog s dubokom ekonomskom krizom, a ne zna se ko će Auna naslijediti na čelu države

Liban i Izrael, susjedi koji su zvanično u ratu, potpisali su danas sporazum o pomorskoj granici poslije višemjesečnih pregovora pod posredstvom SAD, koji osigurava raspodjelu rezervi prirodnog gasa u podmorju istočnog Sredozemlja.

Predsjednik SAD Džozef Bajden čestitao je danas dvijema državama “formalno zaključenje sporazuma o razrješenju dugotrajnog spora o pomorskoj granici”.

“Obje strane su učinile konačne korake da sporazum stupi na snagu i podnijele finalne dokumente Ujedinjenim nacijama u prisustvu SAD”, navedeno je u Bajdenovom saopštenju koje je izdala Bijela kuća.

Premijer Izraela Jair Lapid je tvrdio da sporazum predstavlja de facto “priznanje” jevrejske države od strane Bejruta, ali je predsjednik Libana Mišel Aun, saveznik proiranskog Hezbolaha odgovorio da dokument nema “političku dimenziju”.

Lapid i Aun su danas potpisali sporazum, koji se smatra istorijskim, a potom su dvije države razmijenile pisma čime je označeno formalno zaključenje dokumenta. To je svečano obavljeno u štabu Mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL) u libanskom pograničnom gradu Nakuri u prisustvu američkog posrednika Amosa Hohštajna i specijalne koordinatorke UN Libanu Joane Vronecke.

Libanska strana je insistirala da njena delegacija izbjegne svaki zvaničan kontakt s izraelskom i zahtijevala da pisma budu uručena u dvije odvojene sobe.

Mediji nijesu imali pristup zgradi oko koje su razmješteni plavi šlemovi i libanska vojska dok su helikopteri mirovnih snaga UN nadlijetali to područje, rekao je fotograf Frans presa.

Sporazum je potpisan nekoliko dana prije okončanja mandata predsjednika Libana suočenog s dubokom ekonomskom krizom, a ne zna se ko će Auna naslijediti na čelu države.

U Izraelu su 1. novembra parlamentarni izbori, peti za manje od četiri godine, na kojima se Lapid kandidovao.

“Sporazum o pomorskoj granici će biti postignut razmjenom pisama između Libana i SAD i između Izraela i SAD”, objasnio je pijre ceremonije portparol UN Stefan Dižarik.

Taj sporazum će omogućiti Libanu i Izraelu da eksploatišu gasna polja u istočnom Sredozemlju. Izraelske vlasti su rekle da će to donijeti pojeftinjenje energije u Izraelu i povećanje izvoza gasa u Evropu koja teži da proširi broj snabdjevača zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Na osnovu sporazuma, polje Kariš je u potpunosti unutar izraelskih voda, a Liban će imati sva prava na istraživanje i eksploataciju polja Kana dalje na sjeveroistoku čiji je dio lociran u teritorijanim vodama Izraela koji će do toga dobijati naknadu od kompanija koje imaju licencu za eksploaticiju gasa u tom polju.

Sporazum nije mogao biti potpisan bez saglasnosti moćnog libanskog proiranskog Hezbolaha koji je ljetos prijetio da će napasti Izrael ako prije sklapanja sporazuma počne da eksploatiše gas iz polja Kariš. Ta organizacija je danas popodne objavila da okončava vojne mjere protiv Izraela.

Lider te organizacije Hasan Nasralah, rekao je da je “zaključenjem sporazuma završena misija otpora”. On je sporazum nazvao “velikom pobjedom Libana” i potvrdio da sporazum “nije međunarodni, ni priznanje Izraela”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve