Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Postignut dogovor o dugu, izbjegnut bankrot SAD

Dogovor je objavljen bez slavlja, što odražava koliko su teški bili razgovori i da dogovor tek treba da prođe kroz Zastupnički dom i Senat, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters

Američki predsjednik Joe Biden i čelnik republikanske kongresne većine Kevin McCarthy postigli su načelan sporazum o povećanju limita javnog duga od 31.400 milijardi dolara i spriječili bankrot.

Dogovor je objavljen bez slavlja, što odražava koliko su teški bili razgovori i da dogovor tek treba da prođe kroz Zastupnički dom i Senat, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Maločas sam završio telefonski razgovor s predsjednikom. Nakon što je mjesecima trošio vrijeme i odbijao da pregovara, danas smo postigli načelan sporazum vrijedan američkog naroda”, rekao je McCarthy kasno u subotu uveče.

Izbjegnuta globalna kriza

“Dogovor je važan korak naprijed, ali je i kompromis. A to znači da neće svi dobiti ono što žele. To je odgovornost vladanja”, poručio je Biden.

Sporazumom će na dvije godine biti povećan zakonski limit javnog duga, koji sada iznosi 31.400 milijardi dolara.

Potrebno je usaglasiti još neke detalje, ali McCarthy očekuje da će zakon biti napisan u nedjelju i da bi se u srijedu mogao naći na glasanju.

Novinarima je kazao da sporazum uključuje istorijsko smanjenje javne potrošnje i dodao da neće biti novih poreza i novih vladinih programa.

Da Biden i McCarthy nisu postigli dogovor o podizanju plafona zaduživanja SAD bi se mogao naći u situaciji da kasne ili da uopšte ne mogu ispuniti finansijske obaveze, bilo u pogledu plata, penzija ili naknada.

Taj do sada neviđeni scenario bio bi, prema ekonomistima, sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u SAD-u, s mogućom “zarazom” koja bi se proširila na globalnu ekonomiju.

Timovi tražili kompromis

Biden, McCarthy i njihovi timovi morali su kompromis tražiti vrlo pažljivo kako bi mogao proći kroz podijeljeni Kongres.

McCarthyjevi republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu (222 – 213 zastupnika), a Bidenove demokrate kontrolišu Senat s tijesnom većinom (51 – 49).

Najteže će biti zadovoljiti desno krilo republikanske stranke, koji želi oštre rezove javne potrošnje, i lijevo krilo demokratske stranke, koje bi dug smanjivalo višim porezima bogatim i kompanijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve