Pandemija koronavirusa se i dalje širi, ali se porast broja novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posljedica kovid-19 usporio na globalnom nivou.

Posljednji izvještaj SZO o pandemiji koronavirusa: Nešto ipak usporava

Izuzetak je, kako se navodi, Jugoistočna Azija i Istočni Mediteran.

SZO je u posljednjem izvještaju o pandemiji, koji je objavljen u ponedjeljak, istakla da Sjeverna i Južna Amerika i dalje predstavljaju najteže pogođene regione, u kojima je u toku prošle sedmice potvrđena polovina broja novozaraženih od preko 1,7 miliona i 62 odsto od 39.240 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19.

U toku prošle sedmice, broj novozaraženih opao je za četiri odsto u odnosu na sedmicu koja joj je prethodila, dok je broj preminulih manji za 12 odsto, navela je SZO, a prenijela agencija Rojters.

Jugoistočna Azija, druga u svijetu po ozbiljnosti epidemiološke situacije, prijavila je porast broja novozaraženih za 28 odsto, dok je broj preminulih od korone veći za 15 odsto.

I u regionu Istočnog Mediterana povećao se broj oboljelih od COVID-19, i to za četiri odsto, dok je broj smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti u konstantnom padu tokom posljednjih šest sedmica.

Novozaraženih i preminulih od koronavirusa u Africi je u toku prošle sedmice bilo manje za osam do jedanaest odsto, navodi se u izvještaju SZO.

U Evropskoj uniji broj novih prijavljenih slučajeva COVID-19 u konstantnom je porastu u posljednje tri sedmice.

U toku posljednje sedmice on je tek neznatno uvećan, za jedan odsto, dok je broj preminulih od posljedica zaraze koronom nastavio da raste.

Region Zapadnog Pacifika bilježi pad novozaraženih za pet odsto, pokazuju podaci SZO.

Prema statistici agencije Rojters, preko 23,65 miliona ljudi u svijetu je do sada zaraženo koronavirusom, dok je od posljedica bolesti izazvane njime umrlo 811.895 pacijenata.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve