Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
Rubrika:

Portugal: U Skupštini prošao zakon kojim se dozvoljava ograničena eutanazija

Eutanazija je potpuno zakonita u tri evropske zemlje: Belgiji, Luksemburgu i Holandiji. Ali potpomognuta smrt i pasivna eutanazija – raznih vrsta – legalne su u mnogim evropskim zemljama

Portugalski parlament izglasao je zakon kojim se dozvoljava eutanazija uz medicinsku pomoć u određenim i ograničenim okolnostima.

Zdravstvenim radnicima biće dozvoljeno da pomognu ljudima da umru ako su u ekstremnoj patnji zbog neizlečive bolesti ili teške povrede i nisu u stanju da okončaju sopstvene živote.

Glasanje je poništilo niz veta koje je prethodno uložio konzervativni predsjednik zemlje Marselo Rebelo de Suza.

Poslanici su velikom većinom usvojili zakon.

Skoro svi članovi vladajuće Socijalističke partije (PS) podržali su zakon, kao i tri manje stranke lijevog centra i Liberalna inicijativa.

I nekoliko članova najveće opozicione stranke, Socijaldemokrata desnog centra (PSD), glasalo je za ovaj predlog.

Izabel Moreira, političarka Socijalističke partije koja se zalagala za usvajanje zakona, pozdravila je glasanje kao ostvarenje sloboda obećanim u portugalskoj revoluciji 1974. godine, koja je uvela demokratiju.

Ukidanje predsjedničkog veta, rekla je ona, predstavlja „nešto normalno“ u demokratskoj državi – posle javne debate o toj temi koja traje više od tri godine.

Većina članova PSD-a glasala je protiv zakona, kao i krajnje desničarska partija Čega, treća po veličini u parlamentu, i Komunistička partija (PCP).

Lider Čege Andre Ventura, koji je kao i rukovodstvo PSD-a zahtijevao referendum o temi eutanazije, rekao je parlamentu tokom debate da ne vjeruje da će zakon nekada stupiti na snagu.

Čak i da bude, tvrdio je on, „neće biti ni jednog ljekara u Portugalu“ koji bi bio spreman da postupi po njegovim odredbama, i svaki budući parlament naklonjen desnici bi radio na tome da ga ukine.

Predsjednik De Suza – koji je u aprilu stavio veto na predlog zakona priznao je da u njemu ne vidi nikakve pravne anomalije, za razliku od prethodnih verzija koje je poslao Ustavnom sudu – dužan je da ga potpiše u roku od osam dana od prijema, pošto bude objavljen u službenom listu.

Ali reforma može u međuvremenu da se stopira ili barem odloži, ako jedan od 10 poslanika zvanično zatraži od Ustavnog suda da preispita zakon.

Nekoliko poslanika PSD-a već je reklo da ima namjeru da to učini.

Eutanazija je potpuno zakonita u tri evropske zemlje: Belgiji, Luksemburgu i Holandiji. Ali potpomognuta smrt i pasivna eutanazija – raznih vrsta – legalne su u mnogim evropskim zemljama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve