Guvernerka Portorika Vanda Vaskes proglasila je vanredno stanje i aktivirala Nacionalnu gardu, javio je list “Nuevo dija”.

Ilustracija

Vanredno stanje je proglašeno nakon niza zemljotresa koji su pogodili ovo karipsko ostrvo, uključujući i jedan jačine 6,4 stepeni po Rihterovoj skali.

U potresima je nastradala najmanje jedna osoba, prekinuto je snadbijevanje strujom u većem dijelu ostrva i nanijeta je velika materijalna šteta, izvijestili su vlasti i mediji, prenio je Rojters.

Kako je izvijestio “Nuevo dija”, 73-godišnjak je nastradao kada se na njega srušio zid.

Vaskesova je rekla da će sve kompanije u javnom sektoru, osim onih koje se bave hitnim uslugama, biti danas zatvorene i da se hitni planovi sprovode.

Ostrvo je pogodila serija zemljotresa poslednih dana, a u zemljotresu jačine 5,8 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio Portoriko juče oštećeno je više kuća na južnoj obali.

“Želimo da svi budu bezbijedni. Zbog toga je danas kompletan rad u javnom sektoru obustavljen, tako da možete da budete sa porodicom i sprovodite planove za vanredne situacije”, napisala je Vaskesova na svom nalogu na Tviteru.

Zemljotres jačine 6,4 stepena pogodio je Portoriko prije zore, dok je tri sata kasnije usledio novi potres od šest stepeni, posle čega su u nekim područjima prijavljene velike štete.

Osmoro ljudi je povređeno u gradiću koji je blizu epicentra zemljotresa, prenio je AP.

Upozorenje za cunami objavljeno je za Portoriko i američka Devičanska ostrva nakon prvog zemljotresa, ali je kasnije povučeno.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve