Uznemirujuća fotografija Oskara Alberta Martineza i njegove ćerke Endži Valerije koji su se utopili prelazeći rijeku Rio Grande, raširila se internetom i izazvala žestoke reakcije zbog načina na koji se administracija američkog predsjednika Donalda Trampa odnosi prema djeci migranata koja su zadržana na američko-meksičkoj granici.

Foto: Julia Le Duc/AP

Šokantna fotografija, snimljena u ponedjeljak, a koja prikazuje tijela oca i i dvogodišnje djevojčice kako leže u mutnoj vodi, sumorni je podsjetnik šta sve migranti čine kako bi stigli u SAD.

Otac i ćerka iz Salvadora stradali su dok su prelazili granicu iz Meksika prema Teksasu.

Nesreća je još i veća kada se uzme u obzir činjenica da je Tanja Martinez bespomoćno gledala kako joj se suprug i ćerka dave.

Meksička fotografkinja koja je prva snimila fotografiju navela je da je Oskar uspio da prebacu ćerku na teksašku obalu rijeke i da je krenuo da se vraća po suprugu. Međutim, djevojčica je skočila u vodu za ocem.

Nažalost, kada su se drugi put našli u vodi nijesu uspjeli da se izbore sa jakom riječnom strujom.

Porodica Martinez stigla je u izbjeglički kamp Matamoros u nedjelju i nadali su se da će uspjeti da i zvanično zatraže politički azil u SAD.

UPOZORENjE: FOTOGRAFIJA KOJA SLIJEDI JE UZNEMIRUJUĆA

Foto: Julia Le Duc/Associated Press

Tačke na kojima se obično prelazi granica već dugo su preplavljene migrantima koji žele da zatraže azil u SAD. S obzirom na to da je administracija Donalda Trampa pooštrila kontrolu granice, migranti su primorani da biraju rute koje su slabije nadgledane, ali se nalaze na izuzetno nepristupačnom terenu.

Predstavnici humanitarnih organizacija upozoravaju da će zbog toga broj smrtno stradalih migranata biti sve veći.

Komentari

avatar