Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Pored Mađarske Grčka druga članica EU koja se protivi novom paketu sankcija Rusiji

Grčka pored Mađarske takođe skeptična prema najnovijim mjerama protiv Moskve

Mađarska je do sada bila jedina članica Evropske unije koja se protivila usvajanju novog paketa sankcija Rusiji, a sada je dobila podršku Grčke, koja je, takođe, skeptična prema najnovijim mjerama protiv Moskve, izjavilo je petoro diplomata Evropske unije portalu Politiko.

Evropska unija trenutno raspravlja o 11. paketu sankcija Rusiji nakon početka njene invazije na Ukrajinu. Dok je prethodnih 10 paketa bilo fokusirano na mjere čiji je cilj bio da se Vladimiru Putinu oteža finansiranje rata, Brisel sada želi da izbjegne zaobilaženje sankcija.

Kao korak bez presedana, predloženi paket mogao bi da bude usmjeren na zemlje za koje se ocijeni da pomažu Moskvi da izbjegne trgovinski embargo.

S tim u vezi, Kijev je već sastavio listu privatnih kompanija koje naziva „sponzorima rata“, koja uključuje niz evropskih kompanija, a Mađarska i Grčka traže da se neke od njihovih kompanija izbrišu sa te liste prije nego što pristanu na novi paket.

To je izazvalo tenzije na sastanku ministara spoljnih poslova EU ranije ove nedelje, kada je njemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok direktno kritikovala Mađarsku.

Na sastanku ambasadora EU u srijedu, u središtu rasprave je bila Grčka, koja je odbacila sve optužbe o zaobilaženju sankcija, izjavila su četvorica diplomata.

Grčka je ponovila da, ukoliko postoje konkretni dokazi o kršenju sankcija, na njih treba skrenuti pažnju zainteresovanim državama članicama na tehničkom nivou, kako bi se to adekvatno istražilo i potom preduzele odgovarajuće mjere, rekao je izvor Politika.

On je naveo da su na ukrajinskoj listi neke grčke kompanije optužene kao međunarodni sponzori rata, iako ne krše restriktivne mjere protiv Rusije.

Šef evropske diplomatije Đosep Borelj je obećao da će se prevazići razlike na ukrajinskoj listi i sada je na njemu da radi sa Ukrajincima na rješenju.

Drugi evropski diplomata je rekao da, sve dok Mađarska i Grčka odbijaju da se dogovore o bilo čemu prije nego što njihove kompanije budu van liste, „nema pritiska da se krene na druge djelove paketa”.

Nova verzija paketa, poslata izaslanicima EU u srijedu, u koju je Politiko imao uvid, nije donio velike izmjene. On prilagođava neke tehničke stvari u vezi sa oslobađanjem zamrznutih sredstava i pojašnjava da se kazahstanska nafta i dalje može slati naftovodom Družba u Evropu.

Sada je na spisak dodato više od 50 novih ruskih kompanija, za koje EU kaže da ne može da im dozvoli transfer robe i tehnologije dvostruke namjene.

Na oba ovonedjeljna sastanka Njemačka i druge članice su ponovo bili skeptični u pogledu imenovanja i optuživanja drugih zemalja, jer se plaše da bi to naškodilo diplomatskim odnosima ili natjeralo druge zemlje za koje se sumnja da su omogućile kršenje sankcija da upadnu u naručje Rusije ili Kine.

Za sada nije jasno kada će izaslanici EU ponovo razgovarati o 11. paketu sankcija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve