Šef američke diplomatije Majk Pompeo upozorio je da će svaka prodaja oružja Iranu dovesti do sankcija, pošto su iranske vlasti saopštile da od danas više ne važi embargo UN na prodaju oružja.

Pompeo je rekao da su SAD spremne da “uvedu sankcije svakom pojedincu ili entitetu koji materijalno doprinose snabdijevanju, prodaji i prenosu konvencionalnog oružja u Iran”.

“Sve zemlje koje žele mir i stabilnost na Bliskom istoku i podržavaju borbu protiv terorizma treba da se uzdrže od učešća u trgovini oružjem sa Iranom”, rekao je on.

Prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom oružju postignutom 2015. godine, embargo UN o prodaji oružja i teške vojne opreme Iranu treba da istekne 18. oktobra.

SAD, koje su se jednostrano povukle iz tog sporazuma, u avgustu su bezuspješno pokušale da se u Savjetu bezbjednosti UN produži taj embargo i ponovo uvedu međunarodne sankcije Iranu.

Iranske vlasti su ranije danas saopštile da je embargo UN na oružje prestao da važi pozivajući se na međunarodni sporazum.

Moskva je u septembru izrazila volju da sa Teheranom razvije vojnu saradnju kad bude ukinut embargo, dok Peking ne krije da ima namjeru da Iranu prodaje oružje poslije 18. oktobra.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve