Državni sekretar SAD Majk Pompeo je danas tokom kratke posjete Izraelu optužio Iran da podstiče terorizam na Bliskom istoku uprkos pandemiji kovida-19.

Majk Pompeo (Foto: REUTERS/Kacper Pempe)

 

Pompeo je rano jutros doputovao u Izrael da razgovara, između ostalog, o planiranoj izraelskoj aneksiji djelova Zapadne obale.

„Čak i za vrijeme pandemije Iranci koriste mogućnosti režima ajatolaha da podstiču terorizam širom svijeta, čak i kada narod Irana jako pati. To govori mnogo o duši tih ljudi koji predvode zemlju“, rekao je prvi američki diplomata na brifingu za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu.

Iran je zemlja najviše pogođena pandemijom na Bliskom istoku sa 110.000 zaraženih ljudi, navodi Frans pres.

U posljednje tri nedjelje najmanje šest udara pripisano je izraelskim vazduhoplovnim snagama na proiranske mete u Siriji, što je podstaklo diskusije o smanjenju ili zadržavanju broja iranskih snaga u toj zemlji koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara Asada.

„Teheran nije zaustavio svoje planove ni za minut i nasilne akcije protiv Amerikanaca, Izraelaca i drugih u regionu“, rekao je Netanjahu.

Izraelski mediji navode da se očekivalo kako će Netanjahu iskoristiti sastanak sa Pompeom da insistira na nastavku sankcija SAD prema Iranu uprkos pozivima da se one ublaže zbog pandemije.

Pompeo je rekao da je kampanja da se zaustavi regionalna agresija Teherana bila uspješna ali je ocijenio da je preostalo još rada.

„Postoji još nešto što muči naš region, neprestana iranska agresija i teror“, ocijenio je Netanjahu i zahvalio predsjedniku SAD na odlučnom stavu protiv Islamske Republike Iran, uključujuči trenutne napore administracije da proširi međunarodni embargo na oružje protiv iranskog režima.

Pompeo je danas u Izraelu takođe pozvao na napredak u primjeni američkog predloga za izraelsko palestinski mir, ali nije posebno pomenuo vrijeme planirane izraelske aneksije djelova Zapadne obale.

„Imaćemo šansu da govorimo o ‘Viziji mira’. Preostaje još rada i mi moramo da napredujemo u tome“, rekao je Pompeo premijeru Izraela, misleći na mirovni plan predstavljen u januaru koji su Palestinci u potpunosti odbacili.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve