Šef američke diplomatije Majk Pompeo izjavio je danas da je predsjednik SAD Donald Tramp spreman, ukoliko to bude bilo potrebno, da vojno interveniše u Venecueli gdje su sukobi uslijedili posle pobune grupe vojnika protiv predsjednika Nikolasa Madura.


“Vojna intervencija je moguća. Ako to bude bilo neophodno, to će uraditi SAD”, rekao je Pompeo dodajući da je Vašington više za mirnu tranziciju vlasti u Venecueli.

U međuvremenu, najavljeno je da će danas razgovarati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim usljed tenzija oko političke situacije u Venecueli, rekao je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.

Pompeo je juče optužio Rusiju da je intervenisala kada je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro već bio spreman da napusti tu zemlju nakon poziva lidera opozicije Huana Gvaida.

Bolton je kazao da miješanje Moskve nije poželjno. “Ovo je naša hemosfera, gde Rusija ne treba da se miješa. Napravili su grešku i to neće doprinijeti popravljanju odnosa”.

Najmanje 69 ljudi je povrijeđeno u sukobima u Karakasu tokom protesta koje je u pratnji naoružanih vojnika poveo Gvaido.

Maduro je nakon toga izjavio da je Gvaido pokušao da izvede državni udar i da u tome nije uspio.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve