Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

POLJSKI DRŽAVNI VRH OKOMIO SE NA NJEMAČKU: ‘Žele od EU napraviti Četvrti Reich!’

Imaju problem sa sporazumom koji je vladajuća koalicija sklopila

Zamjenik poljskog premijera i čelnik vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski optužio je novu njemačku vladu da EU želi pretvoriti u “Četvrti Reich“.Isto su napravili i ostali čelnici PiS-a, isto se izjasnivši o novoj berlinskoj koalicijskoj vladi lijevog centra prema Evropi.

Međutim, u sporazumu koji su tri stranke sklopile za formiranje njemačke vladajuće koalicije zaista i stoji da je njen konačni cilj savezna evropska država.

Pridružio im se i premijer

Taj je dio sporazuma poljska vlada PiS-a osudila, a Kaczynski je čak tvrdio da bi takvo stanje Poljskoj oduzelo pravo na samoodređenje.

Njima se pridružio i poljski premijer Mateusz Morawiecki iskoristivši nedavnu posjetu njemačkog kancelara Olafa Scholza Varšavi kako bi mu ukazao na to, takođe koristeći izraze povezane s Trećim Reichom.

Duboki razdor između Varšave i Bruxellesa

No, poljska vlada ima i svojih problema. Naime, u sukobu je s Evropskom komisijom zbog restrukturiranja pravosuđa u zemlji, budući EU vjeruje kako su suci politizovani.

EK je već pokrenula nekoliko postupaka protiv Varšave zbog pravosudne reforme, a podnijela je i tužbe Evropskom sudu pravde, što je izazvalo duboki razdor između Varšave i Bruxellesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve