Poljska: Privedeno 20 huligana zbog izgreda protiv Marša ravnopravnosti

U pokušaju poljskih fudbalskih huligana da ometu prvu gej paradu u Bjalistoku na strani policije lakše je povrijeđena jedna žena a kako su izvijestili poljski mediji tri učesnika parade su zadobili opekotina, dok su jednog huligani polili kiselinom, što za sada nije potvrdila policija

Poljska policija je privela 20 osoba zbog izgreda i bačenih cigli, petardi, flaša i trulih jaja na učesnike prvog Marša ravnopravnosti u subotu u Bjalistoku na istoku Poljske. Šesnaest osoba je kažnjeno novčanim kaznama, dok će četiri osobe odgovarati za napad na policajce, saopštila je u nedjelju poljska policija, a prenosi Beta.

Policija obezbjeđuje Marš ravnopravnosti u Bjalistoku

“Najozbiljniji izgred tokom marša u Bjalistoku desio se blizu katedrale, kada su protivnici marša pokušali da blokiraju marš i na policiju su bacali kamenice, cigle i flaše. Policajci su morali da upotrebe šok bombe, biber sprej i fizičku silu”, saopštila je u nedeljuministarka unutrašnjih poslova i administracije Elžbjeta Vitek.

U pokušaju poljskih fudbalskih huligana da ometu prvu gej paradu u Bjalistoku na strani policije lakše je povrijeđena jedna žena a kako su izvijestili poljski mediji tri učesnika parade su zadobili opekotina, dok su jednog huligani polili kiselinom, što za sada nije potvrdila policija.

“Nije bilo i nema dozvole za huliganske izgrede koji krše prava drugih. Policija garantuje bezbjednost bez obzira na parole, pogled na svijet ili uvjerenje građana”, poručila je danas na tviteru ministarka Vitek a portparol glavne komande poljske policije Marijuš Ćarka na Tviteru je takođe poručio da policiju ne interesuju parole već samo to da li neko krši zakon.

Protiv prvog marša ravnopravnosti u Bjalistoku, iako se takvi marševi održavaju već godinama u mnogim poljskim gradovima, protestovali su žestoko poljski nacionalisti, a usprotivila mu se i Poljska pravoslavna crkva, dok je dvije sedmice pred marš na nedeljnoj misi 7. jula u svim katoličkim crkvama u oblasti čitano vjernicima pismo mitropolita bjalistočkog, nadbiskupa Tadeuša Vojda koji je osudio marš i pozvao vjernike da mu se usprotive.

On je vjernike je pozvao da dođu u subotu na kontramanifestaciju, Porodični piknik, koji su podržali i lokalni odbornici iz vladajuće konzervatvne stranke Pravo i Pravda.

​Marš ravnopravnosti u Bjalistoku održan je u atmosferi tenzija i zbog ideje marginalnog desničarskog provladinog nedeljnika, “Gazete polske” da naredne sedmice u novom broju bude i nalepnica za čitaoce “Zona bez LGBT” sa precrtanom dugom.

Komentari

avatar