Poljska policija je privela 20 osoba zbog izgreda i bačenih cigli, petardi, flaša i trulih jaja na učesnike prvog Marša ravnopravnosti u subotu u Bjalistoku na istoku Poljske. Šesnaest osoba je kažnjeno novčanim kaznama, dok će četiri osobe odgovarati za napad na policajce, saopštila je u nedjelju poljska policija, a prenosi Beta.

Policija obezbjeđuje Marš ravnopravnosti u Bjalistoku

“Najozbiljniji izgred tokom marša u Bjalistoku desio se blizu katedrale, kada su protivnici marša pokušali da blokiraju marš i na policiju su bacali kamenice, cigle i flaše. Policajci su morali da upotrebe šok bombe, biber sprej i fizičku silu”, saopštila je u nedeljuministarka unutrašnjih poslova i administracije Elžbjeta Vitek.

U pokušaju poljskih fudbalskih huligana da ometu prvu gej paradu u Bjalistoku na strani policije lakše je povrijeđena jedna žena a kako su izvijestili poljski mediji tri učesnika parade su zadobili opekotina, dok su jednog huligani polili kiselinom, što za sada nije potvrdila policija.

“Nije bilo i nema dozvole za huliganske izgrede koji krše prava drugih. Policija garantuje bezbjednost bez obzira na parole, pogled na svijet ili uvjerenje građana”, poručila je danas na tviteru ministarka Vitek a portparol glavne komande poljske policije Marijuš Ćarka na Tviteru je takođe poručio da policiju ne interesuju parole već samo to da li neko krši zakon.

Protiv prvog marša ravnopravnosti u Bjalistoku, iako se takvi marševi održavaju već godinama u mnogim poljskim gradovima, protestovali su žestoko poljski nacionalisti, a usprotivila mu se i Poljska pravoslavna crkva, dok je dvije sedmice pred marš na nedeljnoj misi 7. jula u svim katoličkim crkvama u oblasti čitano vjernicima pismo mitropolita bjalistočkog, nadbiskupa Tadeuša Vojda koji je osudio marš i pozvao vjernike da mu se usprotive.

On je vjernike je pozvao da dođu u subotu na kontramanifestaciju, Porodični piknik, koji su podržali i lokalni odbornici iz vladajuće konzervatvne stranke Pravo i Pravda.

​Marš ravnopravnosti u Bjalistoku održan je u atmosferi tenzija i zbog ideje marginalnog desničarskog provladinog nedeljnika, “Gazete polske” da naredne sedmice u novom broju bude i nalepnica za čitaoce “Zona bez LGBT” sa precrtanom dugom.

Komentari

avatar