Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Poljska planira da za dvije godine ima najjaču kopnenu vojsku u Evropi

Moravjecki je naglasio da element jačanja bezbjednosti Poljske nije samo sve veće američko vojno prisustvo već i velika američka ulaganja u poljsku privredu

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak ocijenio je da su njegovoj zemlji potrebne samo još dvije godine ubrzane nabavke oružja i modernizacije armije da dobije najjaču kopnenu vojsku u Evropi.

„Napravićemo najjaču kopnenu vojsku u Evropi. Na dobrom smo putu da to učinimo. Potrebne su nam još dvije godine“, kazao je Blaščak državnom radiju.

Ministar odbrane podsjetio je da će ove godine Varšava zamijeniti sovjetske avione MIG 29 korejskim borbenim avionima FA-50, a u saradnji sa SAD u Poljskoj su trenutno razmješteni i američki avioni F-22 Raptor. Poljska kupuje i američke avione F-35.

„Piloti F-22 vježbaju sa našim pilotima aviona F-16. Naši piloti spremaju se da već sljedeće godine lete na avionima F-35. Uskoro će poljskoj vojsci stići i američki tenkovi abrams u 18. mehanizovanu diviziju koja odgovara za bezbjednost istočnih djelova naše zemlje“, kazao je ministar odbrane.

Blaščak je naglasio značaj američkog vojnog prisustva u Poljskoj, u kojoj je trenutno po sistemu rotacija razmješteno oko 10.000 američkih vojnika, a u logisitčke centre premješta se i vojna oprema i oružje kako bi u slučaju potrebe bila bliže.

„Imamo garnizon SAD u Poznanju, tamo je komanda Petog korpusa kopnene vojske američke armije“, rekao je Blaščak.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki koji boravi od utorka u trodnevnoj posjeti SAD najavio je posle razgovora sa potpredsjednicom SAD Kamalom Haris nova američka ulaganja u vojnu industriju u Poljskoj.

„Bliski odnosi sa SAD su najbolja vakcina protiv ruskog imperijalizma. Drago mi je da i Bijela kuća odlično razumije rizike koje sobom nosi ruska invazija. Znam da će biti dalja američka ulaganja i u naoružanje“, kazao je Moravjecki poslije razgovora sa potpredsjednicom Haris, javljaju poljski mediji.

Moravjecki je naglasio da element jačanja bezbjednosti Poljske nije samo sve veće američko vojno prisustvo već i velika američka ulaganja u poljsku privredu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve