Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Poljska dobila raketni sistem HIMARS, postavlja ga blizu granice sa Rusijom

Američki Kongres je odobrio prodaju gotovo 500 raketnih bacača Poljskoj. Biće dopremljeni Poljskoj čim prije bude moguće, rekao je Blaščak u ponedjeljak

Poljska je primila prvu pošiljku raketnih bacača HIMARS američke proizvodnje, koje planira da postavi blizu granice sa Rusijom, rekao je u ponedjeljak poljski ministar odbrane.

„Ovo će se oružje postaviti na sjeveroistoku naše zemlje, a njegovo zaduženje će biti odvraćanje agresora“, rekao je Marijuš Blaščak novinarima.

Ministarstvo je u martu saopštilo da će se ovim sistemima dugog dometa opremiti vojna postrojenja stacionirana u Olštinu, oko 80 kilometara od granice sa ruskom enklavom Kalinjingrad.

Kako je rekao Blaščak, HIMARS će „osnažiti poljsku vojsku na istočnom krilu zemlje i Sjevernoatlantskog saveza“.

Poljska, koja se graniči sa Ukrajinom, koju snažno podržava, 2019. je dogovorila nabavku 20 sistema HIMARS, a sada je primila njihovu prvu isporuku.

Varšava kaže da pregovara sa SAD o znatno većem broju komada tog oružja.

Američki Kongres je odobrio prodaju gotovo 500 raketnih bacača Poljskoj. Biće dopremljeni Poljskoj čim prije bude moguće, rekao je Blaščak u ponedjeljak.

„Želimo da se HIMARS proizvodi u Poljskoj, što ćemo nastojati da osiguramo u okviru novog ugovora, o kom upravo pregovaramo. To smo sebi postavili kao zadatak“, dodao je.

Poljska je najavila veliko povećanje budžeta za odbranu, do četiri odsto BDP-a, a premijer je rekao da zemlja mora „što prije“ da se naoruža, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve