Članicu Evropskog parlamenta, pripadnicu njemačke partije “Zeleni”, Pjerte Herzberger-Fofana, u centru Brisela napali su belgijski policajci. Informaciju je prenio dnevni list La Republika, a vijest je udarna u svim evropskim medijima i širi se viralno društvenim mrežama.

June 17, 2020 “>

Pjerte Herzberger-Fofana je porijeklom iz Malija, juče je u centru Brisela videla devetoricu belgijskih policajaca koji su maltretirali dva mladica afričkog porijekla.

Pokušala je da događaj snimi svojim mobilnim telefonom, poslije čega su je policajci napali, pritjerali uz zid, oteli joj tašnu i telefon, pretresli je i, kako kaže, ponašali se prema njoj na ponižavajući način.

Policajci joj nisu vjerovali da je član EU parlamenta iako je oko vrata imala bedž parlamenta i dva pasoša – jedan njemački i onaj iz Malija.

Događaj je bio toliko traumatičan da je Pjerete Herzberger-Fofana prestrašena ostala cijelu noć u parlamentu i tek je u šest sati ujutro smogla hrabrosti da izađe na ulicu.

“Za mene bio je to akt diskriminatorski i rasistički motivisan”, rekla je Pjerte Herzberger-Fofana, koja je svoje obraćanje završila u suzama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve