U Barseloni se okupilo oko 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije na protestu protiv osuđujućih presuda svojim čelnicima i tražeći odcjepljenje od Španije, podatak je gradske policije. U blizini zgrade španske nacionalne policije demonstranti pale kontejnere, bačen je suzavac, a više ljudi je privedeno.

Foto: Reuters

Nacionalna policija potvrdila je da je uhapsila 10 demonstranata povezanih s incidentima koji se događaju u ovom trenutku u gradu.

Glavno okupljanje gdje se nalazi najveći broj demonstranata proteklo je mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simbolizuju nezavisnost i s transparentima “sloboda političkim zatvorenicima”.

Foto: Reuters

U drugom dijelu grada hiljade studenata i učenika, koji su u srijedu stupili u trodnevni štrajk, pokušavali su da dođu do zgrade španske nacionalne policije koju čuva interventna policija. Tamo je došlo do okršaja u kojem su privedene tri osobe, od kojih dvoje maloljetnika, a jedan je policajac povrijeđen.

Foto: Reuters

Studenti maskiranih lica približavaju se bacajući kamenje i flaše pa se povlače nakon intervencije policije. Oni viču “Antifašistička Barcelona” i “Ulice će uvijek biti naše”. Bacili su dimnu bombu i više petardi, i zapalili kontejnere za smeće postavljajući barikade.

Foto: AFP

Kako prenose katalonski mediji, bačen je i suzavac, a policija je navodno koristila i gumene metke.

Foto: EPA

U Kataloniji se održava dan opšteg štrajka, a marševi slobode koji su krenuli iz raznih oblasti slili su se u Barselonu na velike demonstracije. Opšti štrajk organizovan je zbog presuda izrečenih katalonskim separatističkim vođama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve