Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Pokretači programa Kovaks traže dodatna sredstva i doze vakcina

Da bi bila ostvariva isporuka dvije milijarde doza vakcina u 2021. i 1,8 milijardi doza za 92 siromašne zemlje do početka 2022. godine, vlade i privatni sektor hitno moraju da obezbijede nove izvore doza i sredstava za isporuku, navodi se u apelu

Pokretači međunarodnog programa Kovaks, čija je svrha ravnomerna distribucija vakcina protiv koronavirusa, zatražili su pomoć vlada i privatnog sektora radi realizacije planirane isporuke dvije milijarde doza u 2021. godini.

U apelu pokretača tog mehanizma, među kojima su Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Unicef, navodi se da je, za razliku od zemalja koje su odmakle u procesu vakcinacije stanovništva, epidemiološka situacija u ostatku svijeta zabrinjavajuća, naročito nakon naglog širenja infekcije u Južnoj Aziji.

Naveli su da je kroz program Kovaks do sada isporučeno više od 70 miliona doza u 126 zemalja i teritorija širom svijeta, i da je 35 država prve vakcine dobilo zahvaljujući tom mehanizmu.

Medjutim, nagli rast broja infekcija u Indiji veoma negativno se odrazio na dostavu vakcina kroz program Kovaks u drugom tromjesečju ove godine, zbog čega bi do kraja juna moglo da fali 190 miliona doza u odnosu na planiran broj, a posljedice bi mogle da budu katastrofalne, navodi se.

Na donatorskom samitu 21. maja obećani su milioni dolara i doza vakcina, čime je ukupan broj do sada obezbjedjenih doza dostigao 150 miliona, navodi se i dodaje da je sada imperativ obezbjediti sredstva i vakcine za siromašne zemlje na Kovaks samitu 2. juna.

Da bi bila ostvariva isporuka dvije milijarde doza vakcina u 2021. i 1,8 milijardi doza za 92 siromašne zemlje do početka 2022. godine, vlade i privatni sektor hitno moraju da obezbijede nove izvore doza i sredstava za isporuku, navodi se u apelu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve