U američkom Senatu počinje suđenje u procesu opoziva predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa – što je četvrti slučaj u američkoj istoriji da se predsjednik države suočava sa mogućim razriješenjem.

foto AP

U trenutku početka opoziva američki predsjednik nalazi se na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

Prva obaveza Senata, koje predvode republikanci, je izjašnjavanje o vremenskom okviru čitavog procesa – koju je predložio Mič Mekonel, lider većinskih republikanaca u Senatu.

Po rezoluciji koju je predložio Mekonel – predstavnici demokrata, koji u procesu opoziva obavljaju funkciju tužilaca kao i pravni tim predsjednika Donalda Trampa, imaju po dvadeset četiri sata u naredna dva dana da predstave svoje viđenje slučaja.

U predloženoj rezoluciji ne pominje se da li će u procesu učestvovati svedoci, kao i da će biti odobreno predstavljanje novih dokaza.

Mekonel i republikanci javno se zalažu za što kraći process koji bi rezultirao oslobađanjem aktuelnog predsjednika Donalda Trampa.

Jedan od demokrata koji će zastupati Predsavnički dom, kongresmen Adam Šif, ocijenio je da pravila koja se razmatraju ne garantuju fer suđenje u Senatu.

“To nije recept za fer proces, a građani žele da vjeruju u to da će Senat i predsjedniku i Predstavničkom domu obezbijediti pravo na pošteno suđenje. Apelovaćemo na senator da poštuju zakletvu koju su položili, a to je da na suđenju budu nepristrasni i fer”, rekao je Šif.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer najavio je da će demokrate uložiti amandmane na rezoluciju o pravilima suđenja u procesu opoziva Donalda Trampa kako bi dobili prepiske u vezi sa američkom vojnom pomoći Ukrajini.

“Prvim amandmanom ću od Senata tražiti da Bijeloj kući uputi obavezujući poziv da preda dokumenta u vezi sa optužbama protiv predsjednika. Niko ne može da ospori da dokumenta koja su u direktnoj vezi sa optužbama ne treba da budu data na uvid Senatu”, rekao je Šumer.

Prethodno je, u ponedeljak, Čak Šumer poručio je da proces bez novih dokaza, svjedoka i dokumenta – uopšte i nije suđenje.

“Nakon čitanja Rezolucije koju je predložio Mekonel, jasno je da se pokušava maksimalno otežavanje mogućnosti za pozivanje svjedoka i uvođenje novih dokaza, u namjeri da se process maksimalno ubrza. Imajući u vidu značaj koji ima proces opoziva – dokument senatora Mekonela je nacionalna sramota”, rekao je Šumer.

Advokati američkog predsjednika tvrde da je proces opoziviva Donalda Trampa, kako su naveli, opasno narušavanje Ustava, ističući i da nije vršio navodi pritisak na Ukrajinu kako bi stekao političku korist za sebe.

Trampovi zastupnici tvrde da namjera demokrata nije utvrđivanje istine o vezama Trampa sa Ukrajinom – već pokušavaju da ponište rezultate američkih predsjedničkih izbora 2016. i mješaju se u kampanju uoči novembarskog glasanja.

Predstavnički dom, u kom su demokrate u većini, opozvao je Donalda Trampa po dva osnova. Prvi je da je iskoristio položaj kako bi izvršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži Džoa Bajdena, bivšeg potpredsjednika SAD-a koji važi za jednog od njegovih ozbiljnijih protivkadnidata na novembarskim izborima. Drugi osnov su navodne opstrukcije Kongresa u istrazi koju je sprovelo to tijelo.

Odluka o smjeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom i Tramp je četvrti američki predsjednik koji je suočen sa tom mogućnošću. Ni jedan predsjednik u američkoj istoriji nije smijenjen kao direktan rezultat procesa opoziva. Ričard Nikson je podnio ostavku, dok su Endrju Džonson Bil Klinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smjene.

Komentari

avatar