Petak, 31 Marta, 2023
Rubrika:

Pobjeda Salvinija na izborima u Umbriji, preuzeo istorijsko uporište ljevice

Advokatica Donatela Tesei, kandidatkinja Salvinijeve Lige, dobila je 57,6 odsto glasova. Tesei je imala podršku i neofašističke stranke Italijanska braća (Fratelli d'Italia, FdI) kao i stranke Napred Italijo (Forzza Italia) bivšeg premijera Silvija Berluskonija

Savez desničarskih stranaka, predvođen doskorašnjim italijanskim vicepremijerom Mateom Salvinijem, pobijedio je na regionalnim izborima u Umbriji i tako preuzeo istorijsko uporište ljevice, a takođe i naneo ozbiljan udarac vladajućoj koaliciji u Rimu.

Mateo Salvini (Foto: REUTERS/Tony Gentile)

Advokatica Donatela Tesei, kandidatkinja Salvinijeve Lige, dobila je 57,6 odsto glasova. Tesei je imala podršku i neofašističke stranke Italijanska braća (Fratelli d'Italia, FdI) kao i stranke Napred Italijo (Forzza Italia) bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Na drugoj strani, Vinćenco Bjankoni, kandidat iz civilnog društva, kog su podržali Pokret Pet zvjezdica (M5S) i Demokratska partija (PD), osvojio je 37,5 odsto glasova.

Iako region Umbrije ima samo oko 900.000 stanovnika, regionalni izbori su bili test za vladajuću koaliciju M5S i PD. Ta proevropska koalicija je prije dva mjeseca zamijenila populističku vladu M5S i Lige koja je Italiju vodila od juna 2018. do avgusta ove godine. Mateo Salvini, vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova u prethodnoj vladi, došao je u Peruđu da bi sa Tesei “proslavio pobjedu” i “nevjerovatan rezultat”.

Salvini je Umbrijcima čestitao na tome što su “odabrali slobodu u ime 60 miliona Italijana”, što je referenca na njegove zahtjeve za parlamentarnim izborima od trenutka raspada koalicione vlade Lige i M5S.

“Dani su vam odbrojani”, poručio je Salvini premijeru Italije Đuzepeu Konteu, lideru M5S Luiđiju di Maju i šefu PD Nikoli Cingaretiju.

Prema lideru ekstremne desnice, trenutna vlada i ministri iz M5S i PD “vladu čine na silu i privremeno”.

Salvini, poznat po tvrdim antimigrantskim stavovima, uspio je da u poljoprivrednom regionu poznatom po tartufima i domaćem pršutu pobijedi levicu koja je na vlasti bila proteklih 70 godina. U svojoj kampanji po selima, Salvini je obećao prije svega pokretanje ekonomije suočene s ozbiljnom krizom u nekada prosperitetnom regionu. Umbriju je takođe pogodio i niz zemljotresa, a prilikom potresa u mjestu Amatriće 2016. godine je nastradalo 300 ljudi.

Demokratska partija, koja je sama dobila oko 22 odsto glasova, pretrpjela je štetu zbog korupcionaškog skandala u zdravstvu koji je skratio mandat odlazeće regionalne vlade. Najveći gubitnik izbora u Umbriji je M5S, koji je dobio samo 7,4 odsto glasova, u odnosu na 32 odsto koliko su osvojili na parlamentarnim izborima u martu prošle godine.

“Mislili smo da bi građanski savez za Umbriju mogao biti test (lokalnog saveza s PD) ali to nije funkcionisalo”, naveo je M5S na svojoj Fejsbuk stranici.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve