Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
Rubrika:

Pet miliona Rusa napustilo Putinovu Rusiju

Više od 10 miliona Rusa trenutno živi u inostranstvu, čime je Rusija odmah iza Indije i Meksika po broju iseljenika

Pet miliona Rusa napustilo je Rusiju tokom 20 godina vladavine predsjednika Vladimira Putina, navodi se u studiji koju objavljuje moskovski portal Takie Dela.

U studiji su korišćeni zvanični podaci iz državnog Zavoda za statitistiku Rostat, koji se odnose na Ruse koji su napustili zemlju. Ipak, napominje se da nema pouzdanih podataka koji bi utvrdili tačan broj ruskih emigranata.

Podaci iznijeti u ovoj studiji prema mišljenju nekih analitičara nisu razlog za brigu.

„Ova brojka je očigledno precijenjena ili uključuje ruske državljane koji žive u inostranstvu ili tamo posjeduju nekretnine“, kaže Andrej Kolesnikov, analitičar iz moskovskog centra Karnegi, prenosi portal themoscowtimes.com.

„Politička emigracija ima mikroskopski udio. To je uglavnom emigracija potrošača, ono što smo nekada zvali ’emigracija kobasica’, rekao je Kolesnikov.

„Emigracija kobasica“ je izraz koji se često koristi za opisivanje sovjetskih migranata s kraja 1980.-ih i ranih 1990.-ih godina prošlog vijeka koji su se preselili na Zapad kako bi izbjegli loš životni standard i poboljšali svoje materijalno blagostanje.

U postsovjetskom periodu najveći talas iseljavanja zabilježen je od 2016. do 2019, kada je Rusiju godišnje napuštalo oko 300.000 ljudi. Prema statistikama Ujedinjenih nacija navedenim u studiji Takie Dela, više od 10 miliona Rusa trenutno živi u inostranstvu, čime je Rusija odmah iza Indije i Meksika po broju iseljenika.

Ksenija Vladimir (27) živi u Pragu od 2013. Ona se tada preselila sa svojim dečkom, ali je odlučila da ostane trajno čak i nakon što su raskinuli. Dobila je stalni boravak i započela posao pravljenja kolača u Pragu.

„Odlučila sam da ostanem zbog višeg životnog standarda, finansijskih izgleda, bolje hrane i boljih mogućnosti putovanja“, rekla je ona za moskovski portal.

Julija Alijeva (30) napustila je ruski grad Stavropolj 2015. kako bi magistrirala u SAD kao stipendista Fulbrajta. Po povratku u Rusiju nije mogla da nađe posao u medijima jer se smatralo da je „prekvalifikovana“. Vratila se u SAD da doktorira.

„Naravno, želim češće da viđam svoju porodicu i prijatelje. Želim da živim kod kuće, a ne da budem vječito nomadski migrant, ali nisam sigurna da mogu pronaći mogućnosti za samoostvarenje u Rusiji“, rekla je Alijeva.

Ovaj odliv žena u reproduktivnom dobu dolazi u vrijeme kada ruska vlada pokušava da poveća stopu nataliteta koji je ispod nivoa od 1990.

„Očuvanje ruskog naroda je naš najveći nacionalni prioritet“, rekao je Putin tokom svog godišnjeg obraćanja o stanju nacije u aprilu.

Ali uprkos programima za podršku majkama i porodicama i ograničenjima uslijed epidemije koja su značajno zakomplikovala putovanja i imigraciju, procenat Rusa koji kažu da žele da se isele iz zemlje dostigao je najviši nivo u skoro deceniji, pokazalo je ljetos nezavisno istraživanje Centra Levada.

Istraživanje je otkrilo da je svaki peti Rus htio da emigrira, a mlađi ljudi dvostruko češće od starijih Rusa.

To je potvrdila studija Takie Dela, koja je otkrila da je većina ispitanika (55 odsto) napustila Rusiju u životnom dobu od 20 do 40 godina. Takođe su bili veoma dobro obrazovani: 92 odsto su imali fakultetsku diplomu, a 14 odsto doktorirali.

Aleksandra Belijava (26) je poslovni analitičar u Sankt Peterburgu, ali planira da se u bliskoj budućnosti preseli u inostranstvo. Belijava i njen suprug rade za međunarodne kompanije i razmišljaju o preseljenju u neku od zemalja u Zapadnoj Evropi ili SAD.

Belijava kao razlog emigracije navodi političku situaciju i nedostatak ekonomskih mogućnosti.

„Postoji opšti osjećaj da ruskim vlastima nije stalo do nas, a mi se ne osjećamo dobrodošli u svojoj zemlji“, rekla je Belijava.

„Dakle, kakva je svrha biti autsajder ovdje sa nižim životnim standardom kada tamo možemo biti vanzemaljac, ali sa višim životnim standardom i većim mogućnostima?“, dodala je.

Najnovije

Sjutra malo do umjereno oblačno, do 22 stepena

U južnim i centralnim predjelima malo do umjereno oblačno uz duže sunčane periode. Na sjeveru, ujutu ili prijepodne magla ili povećana niska oblačnost, a...

Njukasl kreće po asa Juventusa

Nakon što su bogati Saudijci kupili Njukasl, engleski klub sprema se za ljetnji prelazni rok. Engleski mediji prenose da će čelnici ''svraka'' ponuditi 120 miliona...

Twitter donosi tab Spaces za iOS

Još u septembru, Twitter je objavio da radi na posebnom tab-u Spaces kako bi korisnicima olakšao pronalaženje relevantnih razgovora koje mogu slušati. Sada je...

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Udruženje holivudskih stranih novinara, koje organizuje godišnju dodjelu nagrada Zlatni globus, saopštilo je da će danas u januaru ipak uručiti nagrade za televizijska i...

Novi ugovor: Salemakers na San Siru do 2026.

Aleksis Salemakers potpisao je novi ugovor sa Milanom, potvrđeno je iz kluba sa ''San Sira''. Belgijanac je stavio paraf na vjernost ''rosonerima'' do juna 2026....

Najčitanije

Povezano

Rusija dodala još dva medija na listu stranih agenata

Ruske vlasti dodale su još dva medija u svoj registar takozvanih stranih agenata. Stavljanje medijske kuće na listu stranih agenata zahtijeva od te organizacije da...

Timothy Garton Ash: EU pravi stratešku grešku na Balkanu

Izvor: Dragan Štavljanin, RSE Dok Evropska unija ne bude ozbiljno pristupila proširenju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može nastaviti sa taktikom igranja na dvije karte još...

Indeks vladavine prava: Skandinavske zemlje prve; Turska, Rusija i Kina među zadnjima

Američka organizacija “Projekat svjetske pravde” (World Justice Project- WJP) svake godine objavi Indeks vladavine prave. Ove godine obuhvatio je 139 zemalja. Sprovedene su ankete...

Tragovi nereda

Piše: Nikola Samardžić Tri decenije traje raspad Jugoslavije. Na taj proces potrebno je staviti tačku. Bivše jugoslovenske republike da uspostave nov sistem funkcija kojim će se...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
14.10.2021-14:41 14:41

Ali ce im uskoro doci Pizdousti sa svojom svitom i desnom rukom Dodikom kao novi diseljenici iz inostranstva.