Povodom petogodišnjice ubistva 12 novinara i karikaturista satiričnog nedjeljnika “Šarli ebdo”, objavljeno je specijalno izdanje ovog francuskog lista u kojem se ukazuje na novi oblik cenzure koji su nametnuli “gurui političke korektnosti”.

Ilustracija

Francuska je obelježila petu godišnjicu ekstremističkog napada na satirični list Šarli ebdo. Zaposleni u nedeljniku su poručili da nastavljaju kritiku društva na satiričan način.

Na ceremoniji obilježavanja prisustvovali su preživjeli. Među njima i preživjeli karikaturista Loren Sursaj, koji je bio ranjen u rame. Od tada je postao direktor lista.

Takođe, na ceremoniji su bili, između ostalih, i gradonačelnica Pariza Ani Hidalgo, ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaver i bivši francuski predsjednik Fransoa Oland.

Prije pet godina, osim na Šarli ebdo, u odvojenom napadu u jevrejskom supermarketu ubijeni su policajci i kupci, čime se broj žrtava terorističkih napada tog dana popeo na 17.

U terorističkom napadu na sjedište Šarli ebdoa 7. januara 2015. poginulo je 11 zaposlenih i jedan policajac, a dvodnevno krvoproliće u regionu Pariza završeno je bilansom od 17 mrtvih, među kojima su bila tri policajca.

Napad na Šarli ebdo izvela su braća alžirskog porijekla Said i Šerif Koaći, koje je dva dana kasnije ubila policija.

Ubijeni u redakciji

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Redakcija lista od tada je premještena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kažu, na bunker s oružanim obezbjeđenjem i rešetkama na prozorima.

Dan posle napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgrađu Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

U Francuskoj je 7. januara 2015. počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset mjeseci posle napada u januaru, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra, kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povređeno.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve