Potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens i američki državni sekretar Majk Pompeo sastaju se danas u Ankari sa turskim predsjednikom Režepom Tajipom Erdoganom u nastojanju da obezbijede prekid vatre na sjeveroistoku Sirije.

Foto: Tanjug/AP

Nakon telefonskog razgovora sa turskim predsjednikom koji je odbacio pozive za primirjem, američki predsjednik Donald Tramp je uputio visoke zvaničnike Bijele kuće, uključujući potpredsjednika Pensa, državnog sekretara Pompea i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O’Briena u Ankaru kako bi kroz vanredne sastanke sa Erdoganom pokušali uvjeriti Tursku da zaustavi ofanzivu.

U isto vrijeme, Tramp brani svoju odluku o povlačenju američkih trupa iz tog područja, rekavši da to ‘nije njihova granica’.

“Naša misija da vidimo da li možemo obezbijediti prestanak vatre, da li možemo ovo ispregovarati”, rekao je Pens novinarima u avionu na putu za Tursku.

Američki predsjednik je dan uoči sastanka izjavio kako vjeruje da će Pens i Erdogan imati ‘uspješan sastanak’ ali je upozorio na sankcije i tarife koje će u suprotnom biti ‘pogubne za tursku ekonomiju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve