Američki potpredsjednik Majk Pens smatra da su Amerikanci sigurniji nakon što je predsjednik Donald Tramp naredio napad u kom je ubijen Kasem Sulejmani.

On je u intervjuu za CBS rekao da građani mogu da budu mirni zahvaljujući liderstvu predsjednika Donalda Trampa, kao i velikom profesionalizmu koji je američka vojska pokazala posljednjih sedmica.

“I pored iranskog napada na naše baze zbog spremnosti naše vojske nije bilo žrtava, ni među Amerikancima ni Iračanima. Imamo posla sa zemljom koja je vodeći državni sponzor terorizma više od 20 godina. Bićemo i dalje spremni i nastavićemo da se suprotstavljamo Iranu na način na koji je učinio Tramp”, rekao je Pens.

On je dodao i da SAD ne traže promjenu režima u Iranu, već promjenu ponašanja aktuelnog režima.

Pens je rekao i da je SAD imala informacije da bi moglo da dođe do napada, zbog čega su američki vojnici izmješteni.

“Ubistvo Sulejmanija je bilo iz samoodbrane”

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Keli Kraft uputila je pismo svjetskoj organizaciji u kojem nudi obrazloženje akcije izvedene prošle sedmice u kojoj je ubijen iranski general Kasem Solejmani.

“Ubistvo Sulejmanija je bilo iz samoodbrane, a Amerika je spremna da preduzme dodatne slične akcije radi zaštite našeg osoblja i interesa na Bliskom istoku. Takođe smo spremni da bez preduslova započnemo ozbiljne pregovore sa Iranom, sa ciljem da se spriječi dalje ugrožavanje mira i stabilnsoti u svijetu”, navela je Kraftova u pismu, prenosi Rojters.

Prema njenim riječima, ubistvo Sulejmanija opravdano je članom 51 Povelje UN, po kome se od zemalja zahtijeva da odmah podnesu izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o svim mjerama preduzetim u ostvarivanju prava na samoodbranu.

Dodala je i da su smrt Sulejmanija i vazdušni napadi na Irak i Siriju bili odgovor na eskalaciju serije oružanih napada prethodnih mjeseci na Bliskom istoku.

“Cilj je bio da se Iran odvrati od sprovođenja ili podržavanja napada, kao i da se degradira njegova sposobnost da vrši napade”, napisala je Kraft.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve