Francuska, Njemačka i Velika Britanija, tri evropske zemlje potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma, danas su se izjasnile protiv ukidanja embarga na oružje za Iran, čime su se pridružile SAD-u.

Foto: Beta/AP

Tri ministra spoljnih poslova su napisala u zajedničkom saopštenju da bi ukidanje embarga UN o konvencionalnom oružju, uvedenog rezolucijom 2231, moglo da ima velikog uticaja na regionalnu stabilnost i bezbjednost.

Te tri zemlje su takođe uputile upozorenje SAD-u, da ne pokušava da izdejstvuje da se u UN ponovo uvedu sankcije Iranu kao prije 2015. kada je taj sporazum potpisan, jer bi to moglo potpuno da uništi taj sporazum.

“Čvrsto smo ubijeđeni da bi svaki jednostran pokušaj pribjegavanju mehanizmu vraćanja sankcija imao ozbiljne posljedice u Savjetu bezbjednosti UN”, napisali su ministri Francuske Žan-Iv Le Drian, Njemačke Hajko Mas i Britanije Dominik Rab, koji su održali sastanak u Berlinu.

Oni su rekli da ne podržavaju takvu odluku koja je prema njima nespojiva sa njihovim sadašnjim naporima da se sačuva nuklearni sporazum koji je 2015. sa Iranom potpisalo šest svjetskih sila (Kina, Rusija, Amerika, Velika Britanija, Francuska i Njemačka).

Od kada su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma 2018, a Iran uzvratio ponovnim pokretanjem svojih aktivnosti obogaćivanja uranijuma, opstanak sporazuma visi o koncu i zavisi od nastavka inspekcija Međunarodne atomske agencije (IAEA) u Iranu.

Ukoliko se UN obavijesti da su prekršene odredbe sporazuma automatski se vraćaju sve sankcije od prije 2015. godine, sem ako bi Savjet bezbjednosti glasao suprotno, što je nemoguće s obzirom da SAD imaju pravo veta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve