Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Papa Franjo ne prihvata ostavku nadbiskupa zbog seksualnog zlostavljanja u crkvi

Marksov zahtjev za razrješenje uslijedio je nakon što je papa Franjo krajem maja naložio istragu o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika u biskupiji Keln, najvećoj u Njemačkoj

Papa Franjo nije prihvatio ostavku njemačkog kardinala Rajnharda Marksa na mjestu minhenskog nadbiskupa, piše u pismu koje je danas objavljeno i u kojem je papa zahvalio nadbiskupu “na hrabrosti” s obzirom na optužbe za seksualno zlostavljanje u okrilju crkve.

„Nastavi kao što predlažeš ali kao minhenski nadbiskup“, napisao je papa njemačkom kardinalu koji je u petak saopštio da je zatražio razrješenje sa funkcije zbog „neuspjeha“ Katoličke crkve Njemačke suočene sa „katastrofom seksualnog zlostavljanja“.

Papa je zahvalio nadbiskupu „na hrabrosti“.

„To je hrišćanska hrabrost… koja se ne plaši ponižavanja pred strašnom stvarnošću grijeha“, napisao je papa u pismu objavljenom na njemačkom i španskom jeziku.

Po ocjeni pape, cijela „crkva je u krizi zbog afere zlostavljanja“, a politika ignorisanja krize ne vodi nikuda.

Marksov zahtjev za razrješenje uslijedio je nakon što je papa Franjo krajem maja naložio istragu o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika u biskupiji Keln, najvećoj u Njemačkoj.

Papa je zato imenovao dvojicu izaslanika koji treba da ispitaju situaciju u nadbiskupiji i eventualne greške kardinala i ostalih crkvenih zvaničnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
maglustina
10.06.2021-21:42 21:42

Povucite ocaj bezvezni prevod ili zlonamjernu interpretaciju