Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Papa Franjo se na novogodišnjoj misi molio za svog prethodnika Benedikta

Papa koji je tokom protekle godine neprestano govorio o ratu u Ukrajini i razaranju koje donosi, ponovo je danas pomenuo žrtave rata, ljude koji su proveli praznike na kraju godine u mraku, hladnoći i strahu

Papa Franja molio se za svog prethodnika, u posebnoj novogodišnjoj misi u bazilici Svetog Petra dan poslije smrti počasnog pape Benedikta XVI u Vatikanu.

„Danas povjeravamo voljenog papu emeritusa Benedikta XVI Svetoj Majci (Devidi Mariji) da ga isprati iz ovog svijeta ka Bogu, rekao je papa Franja na misi u bazilici Svetog Petra.

Kovčeg sa Bendiktovim telom će od sjutra biti izložen, a očekuje se da će u tri dana, pored odra proći više hiljada vjernika da odaju poštu preminulom počasnom papi.

Počasni papa ;Benedikt ;XVI, povučeni njemački teolog koji je pokušao da ponovo probudi hrišćanstvo u sekularizovanoj Evropi, umro je juče u 96. godini. Ostaće upamćen kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve u poslednjih 600 godina koji je dao ostavku navodeći kao razlog slabo zdravlje. On je od povlačenja u februaru 2013. živio u Vatikanu. Papa Franja je izgledao umorno dok je sjedio sa pognutom glavom na početku mise prvog dana u godini, prilika koju Rimokatolička crkva posvećuje temi mira.

On će predvoditi Benediktovu sahranu u četvrtak na Trgu svetog Petra. Obred će biti jednostavan, naveo je Vatikan, u saglasnosti sa Bendiktovim željama koji je decenijama kao njemački kardinal služio kao „čuvar ortodoksne doktrine crkve“, prije nego što je izabran za papu 2005.

Posljednjih godina papa Franja pozdravljao je iznenadjujuću odluku Benedikta da podnese ostavku i da bude prvi koji je to učinio u 600 godina, jasno dajući na znanje da i sam razmišlja o takvoj opciji za sebe.

Osamdesetšestogodišnji papa Franja, koga muči bol kolena, stigao je u baziliku u kolicima prije nego što je sjeo na stolicu za misu.

Papa koji je tokom protekle godine neprestano govorio o ratu u Ukrajini i razaranju koje donosi, ponovo je danas pomenuo žrtave rata, ljude koji su proveli praznike na kraju godine u mraku, hladnoći i strahu.

„Na početku nove godine potrebna nam je nada, kao što je Zemlji potrebna kiša“, rekao je papa Franja.

Papa će kasnije danas i održati redovnu nedjeljnu molitvu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve