Pala Vlada: Italijanski premijer podnio ostavku

U svom govoru pred parlamentom Konte je rekao da je Salvini bio 'neodgovoran' u kreiranju nove političke krize zbog 'ličnih i interesa stranke', navodi BBC

Nakon napada na lidera Lige Sjevera i ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija, premijer Italije Đuzepe Konte najavio je da će dati ostavku.

Italijanski premijer Đuzeppe Konte sa liderom Lige Matteom Salvinijem prije obraćanja pred parlamentom, foto Rojters

U svom govoru pred parlamentom Konte je rekao da je Salvini bio ‘neodgovoran’ u kreiranju nove političke krize zbog ‘ličnih i interesa stranke’, navodi BBC.

Konteovo obraćanje dolazi nakon što je lider Lige zatražio glasanje o povjerenju njegove vlade.

Matteo Salvini, ministar unutrašnjih poslova i lider Lige pozvao je ranije ovog mjeseca na prijevremene izbore. On je takođe najavio da raskida 14-mjesečnu koaliciju sa Pet zvjezdica.

Luigi Di Maio, lider Pokreta Pet zvjezdica ranije je nagovijestio mogući kraj Konteove vladavine zahvalivši mu se na službi.

“Šta god se dogodi, želim da ti kažem da mi je bila čast raditi zajedno u ovoj vladi”, rekao je Di Maio.

Nakon Konteove ostavke otvara se put za predsjednika Sergia Mattarella da pokrene zvaničnu konsultaciju sa strankama kako bi ustanovio da li nova koalicija može biti formirana. Ukoliko to ne uspiju, parlament će biti raspušten.

Salvini, čija je popularnost značajno porasla, poziva na prijevremene izbore uz nadu da će mu trenutna podrška javnosti pomoći da dođe do vlasti i gurne Pet zvjezdica u opoziciju.

Salvinijev snažni antiimigrantski stav zaslužan je za porast popularnosti Lige. Nakon što su dobili samo 17 posto glasova na izborima u Italiji 2018., Liga je na evropskim izborima ovog proljeća osvojila 34 posto.

Komentari

avatar