Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Pad vrijednosti bankarskog sektora na berzama u Evropi

Operacija spasavanja nije izgleda ohrabrila investitore o stabilnosti bankarskog sistema uprkos ohrabrujućim izjavama evropskih zvaničnika

Evropski bankarski sektor trpi gubitke na berzama, dan poslije odluke švajcarske grupe UBS da kupi drugu po veličini banku u zemlji, Kredit Suis koja je u teškoćama.

Operacija spasavanja nije izgleda ohrabrila investitore o stabilnosti bankarskog sistema uprkos ohrabrujućim izjavama evropskih zvaničnika.

Oko 9.15 sati po srednjoevropskom vremenu, indikator evropskog sektora za banke (Stoks Europe 600/Banks) pao je za 5,92 procenta.

U Parizu banka BNP Paribas je izgubila više od osam odsto vrijednosti, a Societe Generale više od sedam odsto.

U Frakfurtu vrijednost akcija Dojče Bank pale su za više od šest odsto a Comercbank gotovo pet odsto.

U Londonu je banka “Standarc Chartered” izgubila više od šest odsto vrijednosti, “NatWest” više od četiri odsto i “HSBC” tri odsto, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Predsjednik Švajcarske Konfederacije Alan Berset saopštio je u nedjelju uveče da je poslije intenzivnih pregovora, dogovoreno da prva švajcarska bankarska grupa UBS kupi svog rivala u teškoćama Kredit Suis, ocjenjujući da je to najbolji način da se “obnovi povjerenje”.

To rješenje “nije odlučujuće samo za Švajcarsku (…) već i za stabilnost cijelog finansijskog sistema” širom svijeta, rekao je sinoć Berset novinarima u prisustvu predsjednika obje banke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve