Turisti koji u Grčku dolaze avionom, morem ili kopnom, od 1. jula moraće da popune poseban obrazac najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju. Svi putnici dužni su da ispune PLF (Passenger Locator Form, koji može da se pronađe ovdje) najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju, pružajući detaljne informacije o mjestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi tokom boravka u Grčkoj.

Foto: B92

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je sljedeće protokole za putnike koji dolaze u ovu zemlju, a sve mjere važe od 1. jula, piše B92.

Protokol za putnike koji dolaze avionom

* Dolazak putnika.

* Odlazak do mjesta gdje se nalaze kontrolori koji će provjeriti QR kod svakog putnika.

* Kontrolori usmjeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mjesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola). Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.

* Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mjera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze brodom

*Dolazak putnika koji idu pješke do glavnog ulaza

*Putnici koji dolaze u vozilima preusmjeravaju se do posebnog ulaza

*Odlazak do mjesta gdje se nalaze kontrolori koji će provjeriti QR kod svakog putnika.

*Kontrolori usmjeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mjesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju. Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Po završetku skrininga dozvoljen im je ulazak u zemlju.

*Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih mjera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze kopnom

*Dolazak putnika na kontrolni punkt. Sve osobe koje ulaze u zemlju moraju po dolasku predati popunjeni PLF obrazac.

*Obavljaju se pasoška i carinska kontrola, a kontrolori provjeravaju QR kod svakog putnika.

*Kontrolori usmjeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mjesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju, naravno, uz poštovanje svih mjera prevencije. Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI).

*Ako osobe koje dolaze stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mjesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih sedam dana.

*Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na koronavirus.

*Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mjere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko/socijalno distanciranje).

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve